Всім привіт! ділюся досвідом перевезення котика з Німеччини в Канаду.
І так, з початку. З України виїхали до Польщі, а далі в Німеччину, ще на початку березня, коли ніхто ніяких документів при перетині кордону не питав. Паспорт європейського зразка робили вже в Німеччині, одночасно чіп та комплексну вакцину (в т.ч. від сказу). Відповідно всі маніпуляції були занесені одразу в паспорт. За 7 днів до перельоту у ветиринара зробили обробку від паразитів, взяли сертифікат ІАТА. Паспорт нам заповнили німецькою мовою, дублювати англійською ветеринар відмовився, сказав, що в Німеччині офіційна мова німецька і все тут. Бланк ІАТА ми роздрукували заздалегідь (з інтернету), його ветеринар заповнив англійською без проблем. я про всяк випадок тримала на телефоні заповнений зразок, який є тут в групі ❤
Переліт.
Летіли з Франкфурта до Торонто, далі Торонто - Галіфакс.
Дві різні авіакомпанії, купували окремо, не як єдиний квиток.
З Франкфурта летіли Кондором, перед покупкою квитків телефонували в компанію, дізнавалися, чи є вільне місце для нашого котика на конкретному рейсі, тільки після цього купували через сайт і там же одразу бронювали кота замість ручної поклажі. Підтвердження бронювання на тваринку прийшло так само, як квитки, на електронну пошту. При посадці котячі документи перевіряли ретельно і довго : паспорт, наявність чіпу, вакцінацію від сказу, паразитів, всі терміни та ІАТА. Все ОК !
З Торонто в Галіфакс летіли Лінксом. Квитки купували так само : спочатку дзвінок, потім квитки + бронь на кота. Щодо документів, то при посадці тільки глянули на їх наявність у мене в руках, навіть не попросили відкрити.
Переноска м'яка, велика 50×28×30, разом з котом важить 8,7 кг. З розмірами та вагою питань не було взагалі. На таможні в Канаді питань не було, паспорт/чіп/вакцінацію від сказу подивилися дуже швидко, не сильно вдивляючись.
Для перельоту по Канаді на сайті авіакомпанії пишуть розміри значно менші, це на пряму пов'язано з розміром простору під сидінням (41×23×23). Ми телефонували в компанію, бо наш бегемотик в таку малу сумку навіть не влізе, то оператор цим питанням не володів, сказав, що то потрібно вирішувати на місці при посадці. Я через це хвилювалась ДУУУЖЕ! Бо, якщо розмір переноски їм принциповий, то наша сильно завелика, проте тут вже співвідношення розміру тваринки до розміру сумки за міжнародними стандартами порушується (щоб міг стояти у весь зріст всередині). В обох випадках могли відмовити в перевезенні. Про всяк випадок купили ту малу сумку. Не знадобилась, велику пропустили, не міряли та не зважували. Тільки вже в літаку стюарти наполягали, що при зльоті та посадці переноска має бути під сидінням, проте вона туди не влізала )))) я дуже постаралася, зім'яла і краєчком запхнула під сидіння 🙈.
І найважливіше: як переніс все це котик!
На міжконтинентальному рейсі він весь час спав, його все влаштовувало. При другому перельоті трохи мявчав при зльоті/посадці, була турбулентність та літак трясло, а ще, літак значно менший, то перепад тиску був значно помітніший. Весь час польоту (крім зльоту/посадки ) переноска була на руках, я його чушила, гладила, обіймала (не виймаючи з переноски).
За час дороги в туалет він майже не ходив. В дорогу купили маленький лоток, який влізає в переноску та півкіла наповнювача для лотка. Це все разом з кормом і документами їхало в персональній сумці. Періодично йому пропонували, коли починав сильно крутитися.
Дорога наша загалом пройшла удачно, я більше напередодні за все хвилювалася ))
Всім бажаю також легкої дороги 🙏❤️🐱🐶