Добрий день !
І так, досвід по перевезенню крис з ЄС до Канади 😍
До ЄС ми потрапили в березні 2022, коли ніхто ні про які документи на тварин не питав. Можна сказати, пощастило )) Та у нас і не було ніяких документів на наших малих. Тільки папірець від заводчика з назвою окрасу, родословною і датою народження, типу "метрика".
Летіли ми в Канаду з Парижа на Монреаль. То були найдешевші квитки, переліт на 4х осіб нам вийшов ~670 €. З Німеччини до Парижа їхали поїздами, 🐀🐀 в пластиковому боксі , бокс в сумці (фото прикріплю). Виявилося, що по ЄС жодних тварин автобусом не можна, перевізники здебільшого приватні, тож у них свої правила.
В потязі обмежень ми не виявили, головне, щоб дрібні тварини були у клітці, окремий квиток потрібний тільки на собаку.
Далі авіапереліт.
Жодна (!) авіакомпанія гризунів в салоні літака не дозволяє !!!!
Тільки вантажем, спеціальним перевізником, хто має ліцензію на перевезення живих тварин.
ipata.org/ipata-pet-shippers-air-and-ground
На цьому сайті я шукала перевізника. Там є форма пошуку по аєропорту вильоту (абревеатура із 3 букв), або по країні вильоту.
Далі здзвонювалася/списувалася з компаніями і дізнавалася всі деталі : ціна, вимоги до клітки та документів, дата.
У нас вийшло трохи нервово )))
Спілкування з ними я вела близько 3 тижнів та все ж в результаті перевізник не зміг забронювати виліт наших 🐭🐭 одночасно з нами. Ми заради цього заздалегідь приїхали в Париж, а мені навіть за 10 годин до мого з дітьми вильоту компанія не називала дату вильоту наших гризунів 🤦♀️.
Я тоді стресонула капєц !!!
Всі 3 дні просиділа з перевізником на телефоні, навіть Парижу не помітила )))))
В результаті, ми тварин "відвантажили" о 6 ранку, сплатили за "зберігання" за 3 доби. Потім ми 3 доби чекали на них в Монреалі.
По умовах перевізника, ми купили транспортировочний бокс розміру XS (такий самий, як для котів/собак, обов'язково з віксуючими контрольними болтами), вентиляційну пластикову решітку продублювали на прохання компанії металевою сіткою.
Воду і тарілку кріпили на дверцята.
Наповнювач на дно та корм такий, як тварини звикли.
Переліт 🐀🐀 перенесли нормально. Схоже, я більше нервувала 😅
У нас їх 2є. Той, що активний за характером, то той так і приїхав "з шилом", а другий, що був сором'язливий, то десь тиждень не виходив спілкуватися, тільки за смаколиками.
Потім по прильоту ми їх розмитнювали в аеропорту на митниці та сплачували мито 150$.
Треба було бачити очі офіцера, коли він прочитав в супровідних документах " rats" 😳
Схоже, увесь відділ прийшов подивитись на збоченців, які везли крис 🤣🤣🤣. Ну, і на вантажному терміналі уся зміна прийшла на нас подивитися. Ніхто з них не знав, що щурів тримають як петсів )))
По медичних документах.
Ветпаспорти в Німеччині для крис не оформили, сказали, що без чіпу не дають. Чіпувати ми не хотіли, вирішили, що завеликий стрес для малих. Та й вимоги такої для ввезення гризунів немає. Чіп не потрібний. Ми у ветеринара оформлювали довідку, по типу ІПАТА сертифікату, що криси здорові, ознак сказу та інших небезпечних захворювань не виявлено, переліт їм не зашкодить.
Тоді увесь процес виглядав, як гостросюжетний трилер не для слабких нервами 😂😅.