Ну якщо Вам прям так цікаво, то я бачила україномовних росіян і україномовних вірмен я бачила. В нашому житті є багато відтінків. І якщо, я згодна що є державна мова, яку всі мають знати і поважати і можливо в країні спілкуватися лише українською, але в інших випадках це право кожної людини обирати мову спілкування. Якщо в групі є можливість розмовляти російською, то чому ви як учасник вважаєте що маєте право вирішувати кому тут якою мовою спілкуватися? Чомусь з родичами англійцями ніхто на українську не перейшов, а з родичами з Россії на українську . Це не протест, а неповага до родичів. І щось коли я тікала з під російських обстрілів в 2014 в свою ж рідну країну де я спілкувалась українською, то взагалі не чула таких розмов, взагалі не бачила не те що люди мають намір встати горою за свій регіон, а навіть проти регіону не вважали за потрібним боротись. А зараз Ви воюєте проти своєї родин и шляхом мови?Зміні приходять поступово, починаючи з себе, але не навчаючи інших як жити. І да, багато українців нашого покоління і доросліші будуть до кінця розмовляти російською. Так як і наші бабусі в більшості сумують за радянським союзом, де їм давали житло, освіту, дитячі табори, всі вони виховані в колективізмі. Все. Це можна лише прийняти або зламати людину. І звичайно ті кого це більш торкнулось будуть впертішими ніж ті кого біль обійшла більш стороною. Ті хто втратив будуть категоричними і це теж природньо. До речі, мене завжди спантеличувало питання «ти розмієшь українську?». Державні іспити однакові в усій країні, так що то брехня, що Донецьк не вивчав українську. З 1996 точно вже були і українські школи і класи.