Штрафи за розірвання іпотеки
Дорогі друзі!
Сьогодні я хочу розкрити вам деякі аспекти іпотеки, які часто залишаються непоміченими, але можуть значно вплинути на загальну вартість вашого кредиту - штрафи за розірвання іпотеки.
Умови щодо штрафних санкцій часто приховані в дрібному шрифті. Не дивно, що кредитори які накладають найвищі штрафи зазвичай не поспішають оголошувати ці факти.
Хоча майже ніхто не планує розірвати іпотеку заздалегідь, життя може приготувати непередбачувані сюрпризи, і приблизно третина позичальників знаходиться в цій ситуації. Це означає, що значна кількість канадців несе реальні витрати.
Зараз ставки по іпотеці є відносно високими, але очевидно, що вони зменшаться з часом. Коли це станеться, багато людей почнуть розглядати можливість рефінансування своїх іпотек. Але лише ті, що мають щасливе партнерство з банком, який має лояльні умови щодо штрафів, зможуть це зробити, оскільки великі суми штрафів можуть робити рефінансування малопривабливим варіантом.
Тепер давайте розберемо основи розрахунку цих штрафів.
Для закритих іпотек зі змінною ставкою: Штраф дорівнює вартості 3 місяців відсотків.
Для іпотек із фіксованою ставкою: Штраф обчислюється як більший з двох показників - вартість 3 місяців відсотків або різниця у відсоткових ставках (IRD).
Показник IRD може відрізнятися в залежності від банку, і я вважаю що важливо зрозуміти як він розраховується, щоб передбачити можливі витрати.
Давайте проілюструємо це на прикладі.
Припустимо, у вас є п'ятирічна фіксована іпотека під 5.5% з поточним залишком в розмірі $200,000 і ви платили її протягом трьох років (залишилось 2 роки).
3 місяці відсотків: цей розрахунок досить простий. Це ваша відсоткова ставка помножена на суму вашої заборгованості та 3 місяці, поділені на 12 місяців.
0.055*$200,000*3/12 = $2,750
Стандартний штраф IRD: цей метод передбачає порівняння вашої контрактної ставки з поточною ставкою позикодавця, за час що залишився до кінця терміну, два роки в нашому випадку. Я сподіваюся, що ставки знизяться, тому для цієї ілюстрації я використаю 4% як дворічну фіксовану ставку!
(0.055-0.04)*$200,000*(24/12) = $6,000
Цей метод використовується багатьма авторитетними кредиторами, які змагаються щоб надати позичальникам найконкурентніші іпотечні ставки на ринку.
IRD зі зниженою ставкою: деякі банки, як-от RBC, BMO, TD, Scotia та National Bank, використовують цей варіант. Вони порівнюють вашу контрактну ставку з опублікованою ставкою, яка відповідає вашому терміну що залишився, мінус початкова знижка яку ви отримали. Я припустив, що майбутня 2-річна опублікована ставка становить 4,5% і знижка 1%.
(0.055-(0.045-0.01))*$200,000*(24/12) = $8,000
IRD за опублікованою ставкою: у цьому варіанті IRD, банк розраховує штраф шляхом порівняння опублікованої ставки за п’ять років, коли ви отримали іпотеку, з поточною опублікованою ставкою яка відповідає вашому терміну що залишився. CIBC використовує цей підхід. Для цього прикладу я припустив, що 5-річна ставка становить 7%, а 2-річна – 4.5%.
(0.07 - 0.045)*$200,000*(24/12) = $10,000
Ці цифри можуть бути досить приголомшливими, і тому важливо знати про різницю в розрахунках штрафів. На жаль, багато позичальників у Канаді не знають про ці варіації, і банки не поспішають їх оголошувати. Реальність така, що ці штрафи є для банків значним джерелом доходів.