На мінімальну зарплату ви не проживете, це виживання без особливих перспектив. Працюю на фірмі рік, зарплата 15€ год, підвищень не планується(в теорії максимум на 1€ за наступний рік) Квартира 1200€ але ділим на 3 людей, продукти ніяк не 150€ на одного, норм 250€, краще 300€. Всі друзі, знайомі які працюють в будівництві мають приблизно таку зарплату +…- 1-2€, теж без перспектив росту до 20€ і більше. Щоб мати 20€ потрібно бути майстром(з дипломом), а це вчитися Ausbildung 3 роки і жити на копійки з перспективою вирости на 3€ через 3 роки навчання і це вже тут рахується круто🤦♂️ В Німеччині працюють двоє в сім’ї, одна людина не витягне все на собі (ми не про винятки). Закон про спрощення фактично працевлаштування і еміграції в Німеччині, це все бюрократія, а закон не відомо коли остаточно буде прийнятий і саме важливе чи буде працювати. Декілька років назад вже був прийнятий закон для працевлаштування іноземців не з ЄС і він так і не запрацював(погугліть) Ви в Німеччині не помрете з голоду і не будете спати під мостом, держава вам цього не дозволить, але на більше(власний будинок, квартира, бізнес) не варто розраховувати. Я вже не кажу про те якщо зарплата і буде вище 20€, 22€ і вище за год то податок такий що на руки виходить менше як з 20€. Думаю в Канаді Дональдом Трампом шансів теж не багато стати але одним із підрядників з норм грошима шансів набагато більше. Німеччина не стимулює займатися бізнесом і більше працювати, розвиватися, інвестувати щоб краще жити, а навпаки стримує цей рух. В нас колега на фірмі (німець) працював 160год в місяць і не хвилиною довше, тому що ”якщо держава хоче щоб я не працював, то я і не буду” це його слова. Якщо б він працював на декілька год більше то попадав під інший податковий клас і нетто отримував би менше. Він далеко не один такий. Весь соціал буде змінюватися тому що німці які працюють його не витягнуть. Тому розраховувати що Німеччина буде платити стільки як спочатку війни ще десяткі років, надіятись більшості людям не потрібно, а потрібно розраховувати на себе і дивитися тверезо на світ навколо, а не в рожевих окулярах.