Я не хотів розповідати історії поки самого посвідчення не тримаю в руках. Але бачу що цікаво.
Тож, на цей час я маю сертифікат про закінчення курсів M2 Exit (M2 -> M Full).
Взагалі, система M така ж сама як G: M1 - M2 - Full M
M1 - максимум обмежень, екзамен тільки теоретичний
М2 - обмежень менше, потрібна практика. В основному на площадці як я зрозумів.
Full M - обмежень нема, екзамен у місті та на хайвеї.
Початок історії відбувся коли я здав Full G. Це був маленький Drive Test у Brantford, де було 2-3 людини і я запитав, чи можу я здати там М.
Вони сказали що так, звісно, то я поїхав на пару годин у сусідній Тім Хортонс і під каву проштудирував тест на М1.
Здав та одразу отримав паперове посвідчення М1. Яке мало строк дії 3 місяці! Коштувало це мені щось до 100$ (точно не памʼятаю).
Там же, керуючись принципом «be nice to other people» дізнався в жіночки чи приймуть вони моє українське посвідчення як доказ досвіду?
І вони прийняли! З 2017 року, вписали в особову справу і видали exempt (тупо на жовтому папері написали ручкою що можна перестрибнути М2 та дата з якого маю досвід).
Потім той exempt (виключення) я показував на курсах.
І сказали що мені потрібен Safety Course.
Я знайшов у Оквілі фірму що займається якраз тими курсами на базі Trafalgar College: MTOHP. goo.gl/maps/e5nww2CU9GRaaCCE6 Люто рекомендую!
Подзвонив у той МТОНР, записався. $460 чи $480.
Потім постала проблема мотика та снаряги бо все залишилось у Харкові.
Для тесту потрібен мотик чи то 125, чи то 150 см3 і більше. Мотик знайшов на Kijiji і дуже чемний на веселий індійський хлопчик видав мені Каву Ніндзю 300.
Я не фанат спорт-байків, але зовсім не пожалів що взяв його бо він легенький та рулиться шо вєлік.
www.kijiji.ca/v-sport-bikes/city-of-toronto/motorcycle-rental-rent-motorcycle-leisure-or-road-test/1630180750
Коштував він 180$ на оддин день та 500$ депозиту що він потім повернув.
Потім у Торонто знайшов снарягу в оренду. У чемного та веселого китайського хлопчика були всі розміри снаряги що вимагає MTOHP: шолом, куртка, рукавиці та боти.
Коштукало це мені 50$ на день + $250 депозиту що він повернув.
Єдине що він знаходиться у стрьомному індійському інтернет-кафе, але бізнес існуючий, можна не хвилюватися.
goo.gl/maps/w1o1ydKMQdRQgmY66
Снарягу забрав за 2 дні до екзамену.
Мотик - ввечері попереднього дня, бо тренування та екзамен починаються о 7:30
Екзамен був у неділю.
Але до цього був день теорії. У четвер зібралися людей 20 в аудиторії на 4 години і вони дуже дотошно розповіли про екзамен та що там буде.
100-500 разів він наголосив на тому що може закінчити екзамен (проїзд на червоний, нехтування стопу, тощо)
І про те що може знизити бали. Наприклад, lane change - це низка конкретних дій, які їм треба показати: mirror - signal - shoulder - maneuvre - signal - mirror.
Система така: нехтування КОЖНИМ з цих дій коштуватиме вам 1 бал (1 помилка). Всього модна припуститися 25 помилок. На 26 - нах на перездачу.
Отже, у день екзамену я приїхав раненько і до обіду ми тренувалися на площадці. Вони дивилися як хто керує. Вправи прості, на маневри, на повільну їзду, тощо.
Потум поїхали гуртом у місто і на пустих вулицях тренували lane change, повороти, зупинки, тощо. Зі всіма ВИДИМИМИ діями що вони вимагають.
Ще вранці кожному на шолом вони наліпили стікери з іменами, що дуже контрастували із шоломом та дуже гарно показували всі маневри голови.
Потім опчали по одному їздити екзаменуватися.
Екзамен триває ПІВГОДИНИ, на реальних дорогах в місті та на хайвеї. А інструктор їде позаду на авто і в рацію каже тобі що тре робити.
Я припустився двох помилок.
Нагадую систему:
Lane change: look to mirrors, signal on, shoulder check, maneuver, signal off, mirror check.
За одну зміну полоси можна набрати 5!
Ну подивився на перпендикулярну вулицю: -1
Не подивився пед перехрестям ліво-право-ліво: -1.
Приїхав мокрий шокапець. Дуже стресово. ХЗ що вони там бачать та пишуть... Руки тремтіли як перший раз на мотик сів.