Про імміграцію до Канади та довідку з поліції з України. Ще раз нагадаю, що якщо вам в Канаді потрібна довідка з поліції з України, ви можете надати витяг з сайту МВС України. Рекомендації на сайті міністерства імміграції Канади - IRCC дають перелік опцій, але не зобов"язують вас. Там пише просто "You can" (ви можете...), а не "ви повинні".
Отримати витяг про відсутність кримінальних справ та судимостей можна з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» vytiah.mvs.gov.ua/app/landing
Ось який витяг формується через сайт МВС України, куди заходите через банк ІД чи Дію.
На цій довідці справа вгорі є QR-код, через який будь-хто, включаючи офіцерів міністерства імміграції Канади (а там є ті, хто знає і українську) можуть за 2 секунди перевірити, кому ця довідка видана. Цю довідку неможливо підробити, бо ж є QR-код. За QR-кодом запит відсилається напряму на сервер МВС України. "Підфотошопити" щось нереально, адже тоді просто не буде підтвердження довідки.
Міністерство імміграції, біженства та громадянства Канади має можливість перевірити вашу довідку за QR-кодом напряму в правоохоронному органі України.
Ви отримуєте цей витяг, перекладаєте цей документ у перекладача, хочете - засвідчуєте переклад у нотаріуса (це не є обов"язково також). І всі ці документи (скан-копія оригіналу та скани перекладу) додаєте до своєї аплікації на постійне резидентство.
Далі, сайт IRCC містить інформацію станом на 2015 рік і має назву документу - Certificate of criminal convictions record checks - який більше не видається МВС України. Цей документ - довідку про несудимість - неможливо отримати просто тому, що його не видають більше. Тільки витяг з сайту МВС України.
Навіть українське консульство в Торонто чи Едмонтоні рекомендує спершу отримати цей витяг, а потім вже переслати їм на засвічення, якщо вам потрібно.
Далі, вже є свідчення десятків людей, які очікують "довідку з поліції" від консульства України, що ці запити займають тижні, а то й місяці. Чому так довго? Консульства України в Канаді завантажені роботою щодо нових паспортів та різноманітними запитами, бо ж 200 тис українців прибули до Канади, їм підкидають ще роботу, яка є непотрібною.
Якщо ви подали свою аплікацію на постійне резидентство (ПР) Канади, але не додали довідку з поліції, то вам прийде запит від IRCC надати цю довідку протягом 30 днів. Якщо вам (з якогось дива) радять завірити документ через консульство, майте на увазі, що це може зайняти довше, ніж 30 днів. Ризик - отримати відмову у статусі ПР через ненадання необхідного документу. Вашу аплікацію можуть просто повернути вам, і вам потрібно буде все починати спочатку.
В мене нема 100% гарантій, що всі онлайн-витяги у всіх справах приймають без будь-яких запитань. Якщо щось комусь завернули - значить були певні запитання.
Однак, наші волонтери від Ukrainian Canadian Congress - Manitoba, які допомагають абсолютно безкоштовно тисячам людей, які подаються на статус постійного резидента Канади, і на даний момент ми НЕ маємо жодної фактичної інформації, що витяги не приймаються IRCC.
Волонтери мають доступ до понад 7000 людей, які на тому чи іншому етапі імміграції. Люди діляться своїм прогресом і досвідом. На сьогодні, я можу стверджувати, що за останні два роки ми не бачили жодної відмови через те, що люди подали витяг з QR-кодом з МВС України. Десятки людей, які вже отримали статус постійного резидента, я знаю сам особисто досить близько, а ще сотні досить поверхнево.
Ну і насамкінець. Я знову відправив запит через сайт IRCC де попросив зробити оновлення рекомендацій щодо "довідки з поліції України", надавши інформацію про витяг через сайт МВС України. Знаючи, як повільно рухається державна машина, очікувати оновлення на сайті прийдеться довго.
Було б добре, якби ліцензовані імміграційні консультанти, які знають українську мову та українські реалії, також це зробили.