Гайс, знаю, що ця тема вже обговорювалась певно багато разів. Для себе хочу зрозуміти щодо інвестиційних рахунків.
1. TFSA - так званий сейвінг акаунт на який можна закидувати кошти і інтерест по цьому рахунку не оподатковується. Кошти можна зняти в будь-який момент для будь-якої мети без оподаткування. Є обмеження по сумі, яку можна туди закидувати. В 2024 р. - 7000 на рік.
2. RRSP - індивідуальний пенсійний рахунок. Зазвичай стягується із кожної заробітної плати у встановленому вами відсотковому відношенні. А також можна закидувати кошти додатково, але є обмеження щодо максимальної суми. Вклади не підлягають оподаткуванню до моменту їх зняття.
3. Group RRSP. Якщо я розумію вірно, то це груповий пенсійний рахунок, який пропонують деякі роботодавці. І тут тільки одна опція. Кошти будуть стугуватись із заробітної плати у вставновленому відсотковому відношенні автоматично. Не до кінця розумію його переваги в порівнянні з індивідуальним RRSP. Типу комісія провайдера за обслуговування буде меншою?
4. DPSP. Тут в мене найбільше питань. В даному випадку роботодавець наче кидає на цей рахунок частину доходу компанії в якомусь відсотковому відношенні. Але як визначається цей відсоток? І як це все співвідноситься зазвичай із груповим Ретайрмент Сейвінг Планом? І коли можна зняти ці кошти? Після того, як відпрацював на роботодавця певний час, чи коли досягнув пенсійного віку? При знятті, я так розумію, всі суми оподатковуються.
Дякую знавцям за відповіді. Виправте, якщо щось не вірно зрозумів. Хочу для себе визначити оптимальні варіанти, враховуючи, що доля з піаром ще не визначена.