Хм майже про мене говорите 😃.
Приїхав в вінніпег з пониженням доходів напевно в 2х
Від чого поїхав:
- від "спєрдаляй на войне"
-від того щоб мої рідні чули на роботі чи в школі "польська для пулякув" і знову ж спєрдаляй.
Я не кажу що вся Польща така але чисто психологічно можливо чисто суб'єктивно відчуття такі.
До речі україномовні українці часто притишують розмову на вулиці коли проходиш мимо або замовкають щоб менше видавати себе, принаймі я таке дуже часто спостерігав.
Я особисто з чимось схожим практично не стикався, і мене були хороші власники квартири, знайомі поляки. Але якщо йти на менш оплачувану роботу ти дуже часто з таким стикнешся. На польських "survival jobs" українцям набагато важче, їх дурять кидають ітд. Практично всі знайомі стикались з таким ставленням. Знайома їхала в таксі то водійка полька розказувала що ви тут понаєхалі і роботу забираєте. Особливо тут стикаються з цим жінки.
- Я також не хочу дивитись на наклейки на таксі "Волинь памятаємо". В них дуже однобокий погляд на нашу історію загалом. І трохи блокер на сприйняття інших точок зору. Трохи є ця хвороба як росіян. Звісно не і такий мірі.
- При тому що я платив податків що вистачало на зп на мін 2 поляків а загалом українці сплачують податками в 3 більше ніж йде на допомоги - більшість поляків впевнені що українці сидять в них на шиї.
- також коли почалась історія з блокадою кордонів з абсурдними вимогами ми вирішили що елементарно не хочемо працювати платити податки в Польщі і треба шукати щось інше. Польська політика настільки популістична щодо України що не передати словами.
- дуже багато піару і популізму європейських політиків про те щоб якось відправляти чоловіків на війну
- зарплати на низькокваліфікованій праці справді низькі. Як на мене будівельники, сантехніки хварщики ітд, хто в Польщі має трохи більше мінімалки в Канаді за умови прикладання певних зусиль почуватимуться набагато краще. Але так щоб тут почати треба мати десь 10-20k cad. З меншою сумою буде тяжче.
- легалізація це просто окремий вид знущання поляків над українцями.
З плюсів Польщі
+ Роботи набагато більше як в Польщі так в Європі загалом.
+ непоганий клімат
+ Лоукости по всій Європі
+ Без авто тобі може бути легше ніж з авто
+ Немає такої кількості бездомних і безпечніша (ну за винятком поки що не критичного антисемітизму в сторону українців, але буде більше нажаль)
----
Канада теж не ідеальна. Тут мені зараз можете накидати але
- після Європи/України вона відчувається відстала. І мова не про монобанк.
- Можливо через даунтауни в Європі це зазвичай найкрасивіша частина міста.
-Оплати паркінгів поїздів автобусів через додатки в телефоні.
- Європа має дещо кращий сервіс. Коли приходиш в банк в Польщі то якось відчувається що банк більш зацікавлений. Тут відчуття навпаки - ти прийшов в банк трохи як на поклон. Дещо нагадує відчуття ніби прийшов в якусь держустанову в Україні. (Чисто моє судження)
- Чайові це щось що важко зрозуміти. Просто поставте вищу ціну і дайте працівнику норм зп. В Європі вони теж є. Якось в Іспанії ми зайшли в бар до британця і залишили 2 євро. Офіціант сказала власнику. Він прийшов дякувати - я не бачив щасливішої людини. Так не всюди, так залишити щось варто але це 5-15%. Тут це 15-30 і навіть на касах самообслуговування.
Це речі з якими можна жити. Так як загалом люди привітні до тебе.