Ну дивіться. Я виписав чек на 500 доларів і дав вам. Однак на рахунку у мене 0.00. Я маю рахунок у банку А.
Ви пішли в свій банк В і депонували цей чек. Оскільки ви є клієнтом свого банку, ваш банк вам довіряє, і відображає ці гроші на вашому балансі.
Як клієнт банку, ви знаєте, що транзакція перевірки чеку може тривати кілька днів. А тому гроші, які на вашому рахунку, поки не є ваші. Ваш банк не знає, чи є ці гроші на моєму рахунку чи ні. Ваш банк має тільки папірець - чек - і все. Ваш банк починає процес очистки чеку. Створюється запит на відкликання 500 доларів на моє ім"я та з мого рахунку у банку А. Інформація відсилається до мого банку, а звідти отримують "на даному рахунку недостатньо коштів".
Ваш банк отримує таку відповідь, дивиться на ваш рахунок, а там вже ті 500 доларів витрачено. Ваш банк просто списує 500 доларів з вашого рахунку і все, бо увесь цей час ви користувались грошима банку, а не своїми грошима.
Це сценарій за умови, що я реальна людина і в мене є рахунок в банку А.
Однак, якщо я вигадав ім"я та рахунок, то банк В тоді отримує інформацію про шахрайство, бо такого рахунку у банку А взагалі нема. В цьому випадку вже і ваш рахунок можуть заблокувати до результатів розслідування.
Депонувати гроші можна від урядових організацій без будь-якого страху.
Також без проблем можна депонувати так звані сертифіковані чеки. В цьому випадку відправник чеку мусить за свої реальні гроші "купити" такий чек у банку та виписати на ваше ім"я. В цьому випадку жодних нюансів не буде, бо гроші вже заплачені банкові відправника чеку.