Yuriy Vityk: Пост про купівлю авто "в кредиті" в Манітобі.
Зазвичай коли людина купує авто в кредит (financing), банк може накласти на машину обтяження (lien). А може і не накласти, якщо авто дешеве/старе. Як правило накладають.
Продати таке авто можна будь-коли і без будь-яких обмежень. MPI при реєстрації не перевіряє реєстри обтяження. Чому так? Кожна перевірка рестру це гроші. Манітобський реєстр коштує 12 доларів за один запит. MPI і не напрягається.
Перевірити авто на обтяження (lien check) можна на сайті реєстратора:
www.tprmb.ca/ppr/search/serialNumber/
Вводите VIN, ставите галочку що це легкове авто, переходите на вкладку оплати, платите і за якийсь переіод часу отримуєте виписку з реєстру. Її чи прямо на екрані покажуть, чи на пошту прийде, давно робив вже не пам"ятаю деталей.
Якщо lien присутній, раджу утриматись від купівлі такого авто. Єдина робоча схема, як на мене, то це в день покупки Ви йдете з продавцем в банк, підтверджуєте в працівників банку наявність кредиту на це авто в продавця і прямо не відходячи від каси просите закрити кредит вашими грошима. Тільки впевнившись що кредит закрито повністю і продавець більше нічого не винен, Ви можете трохи розслабитись.
Сам lien відразу не зникне, пройде кілька тижнів поки банк зніме обтяження.
Також не відомо чи банк забере lien якщо продавець має якісь прострочені заборгованості, наприклад по кредитках.
Дуже часта ситуація, коли машина, яку продають, коштує менше ніж заборгованість по ній. Якщо продавець не зможе докласти різницю з власної кишені ...
Також напевно ще є якісь підводні камені про які я не знаю.
Якщо Ви якимось чином умудрились купити авто з lien, то вирішити питання може лише попередній власник. З Вами розмовляти не будуть. Принаймні зі мною не говорили 🙂 Можливо коли будуть прострочені платежі і буде висіти загроза repossesion, банк захоче з Вами співпрацювати.
Звичайний карфакс lien не покаже. Треба брати дорогий, де включений lien check.
Інформація тут може бути не повною. Якщо хтось знає більше деталей і нюансів, то поділіться в коментарях будь-ласка.