Від Vadisio Junowicz з групи Українці Канади
Canada vs Europe
Взагалі цікаво спостерігати, як загострилася останнім часом дискусія "Де краще в Європі чи Канаді?". Побачивши десятки постів та відео, від "блогерів" які прожили півроку в Канаді, та рік в Польщі; я як людина яка більшу частину свого свідомого життя прожила за кордоном (Італія, Канада, та трохи Польща) теж вирішив вставити свої нікому не потрібні п'ять копійок.
В першу чергу хочеться зазначити, що всі три країни стали важливою частиною мого життя, і всі три я люблю. Навіть шкода що не має можливості жити всюди одночасно. Так всюди є свої мінуси, десь гірше медицина, десь менше розваг, але їх завжди є чим перекрити. Наприклад, я є любителем історії, я її багато вивчав, та й по суті зараз майже вся література яку я вживаю, є на історичну тематику. Після Італії, яку принц Фон Меттерніх називав "Колискою Цивілізації", та де музеїв більше ніж Макдональдсів в США; було не так легко знайти цікаві сфери інтересів в Канаді. Але сказати що в Канаді та США не відбувалося нічого цікавого та історично важливого, це не правда.
Оскільки США вплинули і досі впливають на світ та його розвиток, а Канада в свою чергу безпосередньо вплинула на напрям руху США в свій час; тож дослідивши цей фактор, моє ставлення до Канади з історичної точки зору вже змінилося. Тут вам і стосунки європейців з корінними народами, і семирічна війна, потім як наслідок американська революція і всі від неї витікаючі і тд.
Все це потім вилилося в мистецтві, культурі, та дало назви містам та вулицям Канади. Багато цікавих персонажів: Шамплейн, Фронтенак, Лаваль, Карлтон, Ріель, Макдональд, Лор'є і багато інших. Чи "Hudson Bay Company" про яку теж написано десятки досліджень, про її вплив на розвиток не тільки Канади, а й всієї північної Америки.
Тобто ок, історія Канади напевно не є такою масштабною як історія Італії, в Канаді не творився Ренесанс та не жив Юлій Цезар, але вона по своєму цікава та має свій шарм, і по своєму вплинула(без перебільшення) на розвиток світу.
Звичайно люди не живуть тільки історією, більшості вона взагалі не цікава, але як з цим так і з іншими факторами, в Канаді є багато чого цікавого так як і в Європі, просто воно буде інше. Ще один приклад, це хокей, яким я замінив футбол в Канаді. Навіть зараз, після повернення в Італію, я продовжую слідкувати за хокеєм.
Кожен може сам для себе знайти ці замінники, в залежності від того що його цікавить. Хочу підкреслити, що для себе особисто я зрозумів, що не має краще, просто всі три країни в яких я жив, вони є різні, але всі по своєму хороші і жодна з них є гіршою за іншу.
Також для себе, зрозумів що порівняння Канада - Європа, немає жодного сенсу, в Європі всі країни різні, а в Канаді багато провінцій відрізняються одна від одної (Квебек так взагалі майже як заграниця).
Те саме стосується заробітків, я особисто не відчув якоїсь критичної різниці в купівельній спроможності. Якщо в одній країні я заробляв більше, але і витрати відповідно були вищі. Та й взагалі, питання заробітків є дуже індивідуальним, багато залежить, від фаху, та потреб кожного індивіда.
Тож підсумок: кожен має обирати країну, відповідно своїх можливостей та інтересів. Якщо ви вже обрали Канаду, то не поливайте її одразу брудом, вона велика і дуже різна, тож якщо вам не підійшов Вінніпег, може підійти умовний Шарлоттаун, чи Вікторія.
Припиніть порівнювати Канаду та Європу, це не має жодного сенсу. В кращому випадку, можна порівняти якусь окрему країну, з тією провінцією де ви зараз, і то бажано прожити декілька років і там і там.
Десь тут поставлю крапку. Слава Україні 🇺🇦🇵🇱🇨🇦🇮🇹