Декриміналізація немає легких відповідей. Це важке рішення, яке приймаєтся не для того, щоб “більше людей мали право спробувати наркотики”. Воно приймаєтся на фоні критичної ситуації з смертністю від передозувань в регіоні.
уряд планує збирати дані про здоров’я, взаємодію кримінального правосуддя, громадську безпеку та інші показники протягом наступних трьох років. Ця інформація згодом буде доступна для громадськості через онлайн-панель, яка оновлюється щоквартально.
За цей час будь-хто, хто буде спійманий у продажу наркотиків або їх торгівлі, все одно буде притягнутий до кримінальної відповідальності в Британській Колумбії Торгівля незаконними наркотиками або зберігання їх заради торгівлі (а не для особистого використання) може призвести до ув’язнення. Зберігання заборонених наркотиків у школах, дитячих садках та аеропортах залишається незаконним.
Кілька муніципалітетів, у тому числі Ванкувер , мають підзаконні акти, які забороняють вживання наркотиків у міських установах і приватних зонах, таких як торгові центри чи кафе.
Британська Британська Колумбія вперше подала заявку на звільнення у 2021 році, минуло п’ять років після того, як було оголошено надзвичайний стан у сфері охорони здоров’я через сплеск смертельних передозувань внаслідок поставок отруєних ліків. Понад 10 000 жителів Британської Колумбії загинули з моменту оголошення надзвичайного стану в 2016 році.
Політики та правозахисники стверджують, що декриміналізація вживання наркотиків усуне стигматизацію, пов’язану з ним, і розглядатиме кризу як проблему охорони здоров’я, а не як кримінальну.