Українська Канада
-
Друже, я вчився в школі в українській, де викладали 2чі на тиждень «російську мову», це були 90ті-2000ні роки, тому будь ласка, якщо ти журналіст і так далі, дивись з різних сторін на це. Я спілкувався з канадійцями, які є нащадками українців які приїхали на початку 20 років хх століття. То вони сказали так «що Українська культура тут була законсервована тими, хто приїздив в ті роки, і передавася з покоління в покоління, але в Україні постійно культура (мова, погляди тощо) постійно змінювалися, і розвивалися, тому оці всі інтерв’ю вибірково це все фарс імхо. Але не треба покладати надії.
-
Я дуже за тебе радий, ти молодий, з гнучким мозком для перестройки, але багатьом людям, які були зрощені на цьому, прошивку по новій не заш‘єш, і лаяти таких людей, які також українці в незалежності від мови, віри, неварто. Але багатьом нічого не доведеш, це просто тупа трата часу і все.
-
Так до чого тут захищати російську мову або жартувати про це? Доречі я з Донецьку, де українську культуру що в школі що в житті просто винищили російськими гарматами та катуванням українських активістів в “Донецькій ізоляції”. І це не завадило мені перейти на спілкування українською мовою та остаточно визначити, що наша русофобія недостатня і розмовляти мовою окупанта у громаді, роботі і соц мережах - це ганьба.
-
До речі, я згадав, коли в 2015 році, поїхав до Львова, по роботі, і деякий час був там, то мені реально було ніяково розмовляти російською, особливо в маршрутці, коли купа людей, і ти такий «Передайтє за проєзд», але це туфта, потім заговорив українською швидко, таке ж траплялося і у нас, бо коли до нас у місто приїзджали люди з села (з глибокого), на них казали «гля, селюки», таке також траплялось. Але, то що було колись, там і залишилось, у нас є тільки сьогодні.
-
А для чого бачити росіян? І без їх присутності в Україні купу років просували все російське, музику, фільми, саму мову (Ніби російською розмовляти круто). Коли поїдеш до Харкова чи навіть Києва та заговориш на українській, то на тебе подивляться, як на невігласа або запитають "Ви зі Львова?". Все це було до 24 лютого 2022 року.
-
Хоча всі постійно спілкувалися суржиком, чисто суржик, як на западній Україні, мадяризми тощо. Чому в США, які є англомовною країною, і офіційна мова англійська, весь південь США, розмовляє в більшості своєї іспанською? Тому що всім безліч, але так, Іспанія, або Мексика не вбивали американських дітей.