Це скоріше "полтавський борщ" - бабуся в мене його готувала в Дніпрі, мама робила подібний, в кількох українських ресторанах в Дніпрі теж подібний роблять. На відміну від інших рецептів, колір в нього виходить не буряковий, а густо-помаранчевий, також я не використовую оцет, лимон чи інші кислоти.
Варю в мультиварці на 7.5 літрів.
Беру м'ясо - я звичайно беру біля 1 кіло beef shank, або 1.2 кіло свинячих ребер, або 1-1.2 кіло pork shoulder blade. З яловичини виходить трохи більш традиційно.
В мультиварці під тиском pressure=high ставлю на ніч варитись на годину (свинина) або півтори (яловичина), потім воно до ранку доходить там. Води в мультиварці десь 2/3 приблизно чи трохи менше - якщо більше ніж треба - не страшно, можна потім відібрати.
Вранці знімаю шум/піну. Ставлю варитись буряк - 3 невеликих або 2 середніх, в звичайній кастрюлі, на 40-50 хвилин.
Далі зажарка:
- 2 великих цибулі нарізати
- 2 великих моркви на дрібну терку - я використовую food processor, значно швидше
- один болгарський перець великий, я беру жовтий чи помаранчевий
- 2 великих чи 3 середніх томати
- приблизно 100-150г томатної пасти (юзаю із костко в таких коробках по 12 банок)
Спочатку смажимо цибуля + морква, хвилин 5-7, мішаємо періодично. Потім 3-4 столових ложки води. Потім додаю перець, ще 3 хвилини. Потім томати, ще 5 хвилин. Потім пасту, перемішати, закрити кришкою та на малому вогні хвилин 15-20, періодично можна мішати.
Паралельно вже включаю мультиварку, шоб почала знов розігрівати бульйон.
Зварений буряк охолоджуємо під напором води, чистимо, трем на велику терку.
Шинкуємо приблизно 3/5-2/3 великої капусти, кидаємо в бульйон, який вже кипить. Варимо 10-15 хвилин. Додаємо 4-5 середніх картопель, нарізаних середніми кубиками. Лаврове листя штук 4-5. Варимо ще 5-7 хвилин, помішуєм. Додаємо тертий буряк.
Після цього я кидаю спеції - я юзаю 1) montreal grill 2) vegetable grill 3) рандомну ще якусь суміш для м'яса 4) аеее здається crushed red peppers and garlic 5) просто сушений часник - в різних пропорціях, на смак. Після спецій додаю сіль потрохи (бо в них вже є) та пробую, звичайно виходить після спецій ще десь 3-4 чайні ложки.
Варимо ще хвилин 10. Перемикаємо на мінімальну температуру (бо зараз мультиварка вже буде повна-повна) та додаємо зажарку. Перемішуємо, томимо ще 10 хвилин. За цей час додаємо нарізаний укроп.
Вимикаємо, даємо постояти хвилин 15-30. Подаємо з свіжим часником, хлібом, сметаною. Якщо задроти - робимо пампушки )