По перше: Попереджали. Ще восени 2021 у пресі багаторазово ЦРУ, Байден і тд. писали про 200 тис армію рф на кордоні, що ось скоро піде наступ.
Друге: посольства Ізраїлю, та інших країн наполегливо рекомендували своїм громадянам залишити територію України.
Третє: Бабченко у красках розписував що і як воно буде: Выезжайте! Вы будете обузой для военных, им прийдется вас опкать\защищать вместо шоб врага ебашить. Мирного населения гибнет в разы больше чем военных в любом конфликте, ибо нет воды\еды\отопления, зато есть обстрелы… ну і я особисто в чатах/ коментах фб писала: вивозіть хоч би дітей, хоч би у Польшу ( саме там жила, бо ми біженці ще з Криму, з 2014).
Але у більшості співвітчизникам подобалося слухати Арестовича/ зеко дурнувате… мені особисто жінки відповідали: Ви манкурти! А ми будемо стояти за рідну землю! Ну от стояли потім у чергах на кордоні польському сутками… читала, що декілько дітей замерзли насмерть… вже не кажу про тих хто в Бучі/ Ірпені/ Маріуполі досидівся до… майже нікого мені не вдалося врятувати/ умовити виїхати… хіба власних дітей: Старший вже 4 роки в Канаді, а нас не пускала довго, тіко от в травні. Тож, якби інші країни не чкали аж поки ( Польша у тому числі), а раніше б відкрили кордони, то може більше встигло б виїхати… І так, я теж вважаю що зеко падла і винен у тих жертвах, бо навіть людожер сталі вивозив в евакуацію д Середньої Азіі не тіко заводи, але й робітників з сім‘ями. Але також преступна бездіяльність у багатьох мамаш/ папаш, які залишили і досі залишають дітей у небезпечних зонах. Чому це вважають за героїзм?! Залишити дитину в авто влітку, то небезпечно, мовляв, а от під отбстрілами/ на морозі, то вже героїзм?