🤦♂️🤦♂️🤦♂️ Починає вже дратувати як різні ЗМІ і особливо ТГ-канали несуть після кожного коментаря депутатів твердження «Закон про мобілізацію мають прийняти в дату Х»
🗓️ Давай, ще раз опишу як буде. Тільки одразу відповідь: коли буде прийнято закон і, особливо, підписано НІХТО ЗАРАЗ НЕ ЗНАЄ!!!. Це все лише прогнозування на різних сценаріях розвитку подій.
⤵️А зараз по графіку я розпишу реалістичний графік в Раді, як буде рухатись законопроект №10449 про мобілізацію від Уряду….
🔹Ми вже на етапі прийнятого законопроекту в першому читанні БЕЗ скорочення строків подання правок. Тобто - до 21.02 включно тільки подаємо правки.
Очевидно, що їх буде багато. Я думаю точно більше тисячі.
🔹 Далі важливий - звести таблицю, ну це технічний процес, але мʼяко говорячи важко звести за день. Особливо коли подадуть правки в останні хвилини.
🔹 Потім знову Комітет, який має розглянути всі правки. І враховуючи навантаження і графік Ради, то раніше ніж кінець лютого законопроект не буде винесений на голосування до другого читання.
‼️ Тут важливий дисклеймер - в теорії Комітет під політичним тиском може винести на 22.02 і рішення і в зал, але…. Знаючи саме мудрість цього Комітету, я дуже сумніваюсь.
🔹Ще раз - коли винесуть законопроект на друге читання буде залежати від Комітету, але очевидно що не раніше 22 лютого. Враховуючи графік роботи Ради і завантаженість, то я сумніваюсь (але не виключаю), що це не буде наступний тиждень.
🔹 Потім зал. Там по-перше будуть ставити ймовірно багато правок. По друге, під час розгляду правок в такі закони, текст може змінюватися (як було з законом про реєстр). Але після їх розгляду в залі має відбутися фінальне голосування 226+ за друге читання.
🔹 Якщо це не наступний тиждень, то тоді ймовірно це буде вже десь 4-8 березня. Я особисто вважаю, що це найбільш ймовірний проміжок часу.
🔹Але потім так само дуже ймовірно, що хтось з депутатів внесе блокуючу постанову і потрібно буде ще одне голосування щоб дати можливість Спікеру підписати закон і відправити Президенту. Це вже в кращому випадку середина березня. І тільки тоді він піде на підпис Президентові.
🔹 Потім Президент має підписати закон. Це теж ну як мінімум тиждень.
🔹 А потім (якщо не змінять до другого читання) ще місяць після підписання закон вступає в силу. Тому відповідно це квітень, навіть друга половина місяця.
☝️ЩЕ РАЗ - я описав вам тільки один (з найбільш ймовірних, але не єдиний) сценаріїв. Ми звичайно не Конгрес США, але теж трошки передбачуваності не вистачає.
💁♂️Тому повторю з того, з чого почав пост - коли саме вступить в силу, НІХТО ЗАРАЗ НЕ ЗНАЄ. Це все прогнози - мій думаю зараз найбільш близький до очікувань.