Ми слабко уявляємо масштаби та перспективи того, що відбувається.
Мінус два А-50У за місяць.
Згідно оприлюдненої інформації працював радянський далекобійний комплекс ППО ЗСУ С-200. Модифіковані ракети.
Кожен А-50У - під 350 млн $.
Нові неможливо виготовити.
В строю ВКС РФ залишилося 3. Інколи росіяни пишуть, що 2.
Коли збили перший - далі А-50 змістились кілометрів двісті в польотній зоні на схід.
Тепер був збитий літак А-50 ДРЛС («AEW&C», "АВАКС" як кажуть) і в тій зоні.
Чому росіяни раніше літали над морем?
А-50 приймає участь в наведенні і координації ударів ворожих літаків.
Борт виявляє пуски наших ракет та авіації.
Окрім бортів (враховуючи раритет і невідновлюваність) пишіть суму на 700 а спокійно МІЛЬЯРД $ - утрачено екіпажи. Досвід. Унікальний.
Інші хто лишився - будуть боятися. Показники роботи ще погіршаться.
Менше стеження за нашим повітрям.
Що може статися далі?
Ф-16 очистять повітря від ворожої авіації? Без авіації ворога зʼявиться можливість підійматися в повітря нашим фронтовим бомбардувальникам. Бомби можуть стати грою з двома гравцями.
А якщо буде вибите фронтове ППО? Згадайте як ми вас балували серією терору проти російських ЗРК «Бук». Так це тільки 14-й полк. Є ж колеги.
Без ворожої авіації буде легше вибите ППО. Без ППО кратно зросте якість ударів дронами. А тепер згадайте про різні ракети які зʼявляються і наші, і закордонні.
А-50 раніше допомагав виявляти пуски і готувати вороже ППО. Вже не буде. А якщо не буде і ППО? А якщо нові ракети будуть пускатися не тільки з повітря, а тепер і з землі - з несподіваних локацій, ближче, швидше.
Багато цікавих питань. Я не фахівець.
Я точно бачу одне.
Поки хтось ниє і захлинається в Тисі - хтось вночі за пультами під мерехтіння моніторів спокійно прокладає маршрут несподіваних гілок історії.
І поки довкола чути огидне завивання, схлипування та шморгання шмарклей.
Я чую розмірені залізні кроки.
Просто не буде, втрати будуть, але добиваються перемоги лише ті, хто холоднокровно робить роботу, незалежно від емоцій.