Ну із цього боку мені важко поки, треба більше пожити, щоб зрозуміти план міста/провінції. Але без машини я тут людей не бачив, щоб гуляли(масово) чи у автобусі їздили. Транспорт як на мене не розвинутий і не зручно без машини жити. Жінка каже і я частково погоджуюся, що у громадському їздять бомжі і люди, які мало заробляють.Якщо говорити про Калгарі то тут не вистачає ще мінімум однієї вітки метро(ctrain) і автобусів, щоб більша частота була. Скажу, що автобуси практично пусті їздять, бо поки без машини, я на них трохи катаюсь - може люди не хочуть на них їхати і владі тупо не вигідно запускати більше, бо пусті їдуть. Не знаю як у Монреалі чи Торонто, але тут авто обов'язково мати. Якщо більше про даунтаун говорити, то поки я шукав житло, жив там, проблем із автобусом не було - макс 5-10 хв чекав. Може у центрі вони частіше їздять і трохи комфортніше, але час... Машиною 20 хв, автобусом годину, але коли і більше через пересадки. Гадаю, що це скоро не вирішиться якщо взагалі буде. Ну і дороги широкі, заторів я практично не бачив як у Європі чи Україні(може вони є, треба авто купити) - як на мене комфортніше із машиною тут їздити. Ну і таксі - тут таксі швидше приходить, ніж в Ужгороді чи Львові - принаймні у мене такий досвід поки.