Мені зробили операцію на коліні в Канаді. Поділюся своїм досвідом, можливо, комусь буде цікаво.
Як все почалося
Отримав травму, граючи у футбол. Після цього нога перестала згинатися та розгинатися, хоча сильного болю не було.
Я поїхав до відділення невідкладної допомоги (emergency), де мені довелося чекати 4 години. Порада: завжди кажіть, що вам дуже болить, тоді приймуть швидше.
Мені зробили рентген, лікар оглянув знімки й сказав, що кістки цілі. Відпустили додому. Наступного дня я звернувся до сімейного лікаря, яка направила мене до спеціаліста зі спортивних травм. Варто зазначити, що до такого спеціаліста можна потрапити лише за рекомендацією сімейного лікаря.
Діагностика
Через два тижні після звернення до сімейного лікаря мене прийняв спеціаліст. Він направив мене на МРТ, яке я також чекав два тижні. Після результатів МРТ стало зрозуміло, що у мене розрив зв’язок і пошкоджений меніск. З таким діагнозом можна жити й навіть ходити, але спорт, біг чи навіть гра в настільний теніс були заборонені.
Я обрав операцію. Лікар подав запит до лікарні, але оскільки випадок не був терміновим, на операцію довелося чекати півтора року. За цей час я міг ходити й навіть трохи бігати, але нога не згиналася повністю, завжди були неприємні відчуття в коліні.
Підготовка до операції
За місяць до операції я мав консультацію з хірургом. Він пояснив, як саме проходитиме операція, після чого я підписав необхідні документи. Через два тижні мені надіслали дати для вибору операції.
За два тижні до операції я отримав інструкції щодо підготовки: що робити до, під час і після процедури. За тиждень до операції мені зателефонувала медсестра, аби зібрати інформацію про стан здоров’я та відповісти на мої запитання.
День перед операцією я мав зателефонувати до лікарні, щоб дізнатися, о котрій годині приїхати.
День операції
О 7:30 ранку ми прибули до лікарні. Мене зареєстрували, видали номер і попросили чекати в залі очікування. На екрані відображалися номери пацієнтів та статуси (наприклад, підготовка до операції чи операційна).
О 8:00 прийшла медсестра, яка відвела мене перевдягтися в лікарняний одяг. Я залишив лише шкарпетки та білизну. Потім мене посадили в крісло, накрили теплою ковдрою, підключили до крапельниці й залишили чекати.
О 9:30 мене забрала операційна медсестра. Вона ще раз уточнила всі деталі операції, включаючи ногу, яку будуть оперувати (це запитували 4 рази).
Після цього прийшов анестезіолог, розповів, як усе працюватиме, і познайомився зі мною. Мене завели до операційної, де представили всю команду. Після підключення датчиків і введення ліків я заснув буквально за 10 секунд.
Після операції
Через дві години я прокинувся, операція була завершена. Мене перевезли до кімнати відновлення, де я близько години приходив до тями. До мене приєдналася дружина, і вже після цього мене відпустили додому.
Через два тижні я маю прийти на огляд до лікаря. Разом із випискою мені видали пакет документів із детальними інструкціями щодо догляду за коліном.
Загальні враження
Усе було виконано на дуже високому рівні. Всі візити до лікарів, МРТ та сама операція з імплантом м’яза були безкоштовними.