#пробовался_в_фаанг #пробувався_у_фаанг #EM #Engineering_manager (1/2)
Всім привіт! Прийняв офер від Google на L6 , Engineering Manager II. Ділюсь досвідом. Не так багато історій проходження на EM позиції, тому ловіть новеньке.
Background:
7 y.e., починав як Android (дякуючи @MaddenBrain , який мене направив у 2015 вчити джаву) та останні роки працюю як Engineering Manager, керував командами до 30 людей. По дорозі ще отримав заочно BSc в НАУ та працював в Україні, Сінгапурі (grab) та останній рік по світу через війну. З faang декілька разів робив інтервʼю з Amazon, Google, Meta, але десь фейлив онсайт, а десь не було у різні часи бажання активно готуватись до онсайтів і я їх кенселив. З беком ніколи справ не мав поки не став ЄМом.
Підготовка:
Впродовж карʼєри я грався з алго кожен рік по місяцю. Перший раз потрапив на співбесіду у snap в 2017 де щось про це питали, тому почав читати Седжевіка та вирішувати літкод задачки ще джуніком. Не був задротом в цьому, за всі роки тільки ~130 задач на літкоді. Вирішуйте більше, Робити як я не раджу 😄 Але на ЄМ майже ніде не зустрічав алго співбесід.
На початку війни запросили UK Google на L6 Android ще з варіантом податися одночасно на EM трек. Подався на ІС, пройшов до онсайту та сил готуватися далі через війну не було. Але ідея піти на ЄМ залишилась в беклозі. Восени 2022 почав гуглити про ЄМ процес та мок інтерʼю на ютубчику шукати. Побачив багато моків від сервісу tryexponent, купив річну підписку на сервіс, у січні отримав апрув u4u та почав підготовку.
Менеджмент раунди - Готувався на tryexponent. Знайшов матеріали та чого очікує фаанг. Довелось підготовити десь 40-50 історій на всі смаки. Основні направлення: Project execution, Cross-functional collaboration, People management, org planning, building teams, change management (особливо layoffs, зараз дуже популярна тема майже всюди де мав інтервʼю).
System design - ще під час амазону дізнався про grokking the SD interview курс, який мені тоді здався трошки незрозумілим. Цього разу почав з tryexponent, в них непоганий теоритичний матеріал, який мені здався більш зрозумілим для мене. Пройшовся ще по записах моків, які досить поверхневі, але ідея того, що навіть так люди якось у фаанг потрапляють прибрала багато турбувань. Намагався документувати, робити схожі системи у гугл доці, та розуміти які системи є схожими між собою у дизайні. Після try exponent пройшов все ж таки grokking the SD interview на 70%, та почав проходити Grokking Modern System Design Interview for Engineers & Managers. Останній мені не сподобався, здалося, що прям дуже забагато непотрібної інформації. Можу бути не правий, але це персональна думка. Раджу ще почитати про різні DB та коли яку застосовувати. Один вечір над твітер постом Alex'a Xu з кейсами мені було достатньо.
CV - був вже ок, але ще замовив CV review від levels. Перейшли від мільйону bullet points до сторі телінга. Ще після цього декілька разів покращував сам.
Компанії:
В січні спілкувався з Сергієм про Сінгапур, та він підкинув ідею, що пора аплаїтись поки є хедкаунт на 2023.
З рефералами та без подався у 60+ компаній. Дякую всім з чатику, хто допомагав. Майже всюди отримував реджекти одразу або від HR. Через кризу подавався як у ЄС, так і в Штати.
Що з 60 стало активним:
#Google , L6 EM, (fitbit - Warsaw)
Процес заморожували на місяць, але відписали у останній момент та зробили всі фінальні інтервʼю швиденько за тиждень, так як були інші процеси на стадії оферу.
На початку процесу запропонували 1 мок від гугла. Я запросив 3 різні теми, дали всі. Використовуйте, виявилось дуже користно та допомогло поставити пріоритети у підготовці.
1st round:
- 2 System design interviews.
- запропонували або algo, або code review interview. Було цікаво спробувати для себе щось нове, тому обрав другий варіант. Попередньої алго підготовки + посту з blind на цю тему вистачило.
2nd round:
- 1 - Technical Leadership, 1 - People Management & Team Building. Tryexponent, моків від гугла, та досвіду інших інтервʼю було достатньо.