Тут в чаті пишуть часто про Польщу, що прям все круто. Я особисто знаю тільки за Словенію: ринок там маленький. Знайома з двома роками досвіду php за 3 місяці нічого не знайшла, java dev з досвідом 3 роки знаходить роботу досить легко. Мені нинішня ситуація з ІТ нагадує як виробництво товарів на пост-радянському просторі переходило спочатку в Польщу, потім в Туреччину, а потім взагалі в Китай. За аналогією з США переходило в Канаду, а зараз з Канади переходить в latam і Індію. Тільки на відміну від товарів, для іт послуг не потрібна логістика. Тобто перепон ще менше. Я зараз звернув увагу на міжнародні компанії - вони не набирають джунів - мідлів в Канаді, тільки senior/lead/manager і дуже часто в тих самих компаніях є вакансії на джунів по всій Європі. Часто Болгарія, Іспанія, Сербія, Чехія та навіть в UK. В обох канадських компаніях де я працював ми мали доступ до personal health information і доступ за законом доступ обмежений тільки Канадою. Поза Канадою в одній фірмі взагалі неможливо отримати доступ, в інший тільки за запитом і не більше 3 місяців. Ці вакансії не вимагали security clearance. Тобто все одно якийсь відсоток іт робіт неможливо перенести в іншу країну. Та ж сама ситуація і в США.