Український Монреаль
-
Я з Маріуполя, але українською говорю краще за багатьох львів'ян і волинян. Мова є проблемою для тих, хто не здатний на якісь инші конкретні дії. Я зазвичай людині відповідаю тією мовою, якою вона до мене звертається. І таким чином виявляю свою повагу до неї. І не відчуваю себе приниженою. Бо людина, яка насправді є самодостатньою, не відчує приниження від такої дрібниці. А якщо брати принципи толерантности в Європі і засади свободи та вільности в Канаді, то дискримінація за будь-яким принципом сюди явно не вписується. Якщо Ви просто в межах законних дій виявляєте свою точку зору - це одне. А якщо це виносити на більший простір, а не дай Боже спонукати до якихось дій, то може бути потрактоване як розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Думаю, в Канаді така стаття теж є. Хочу звернутися до своїх співвітчизників. Я в Маріуполі втратила житло, роботу, перспективи, близьких людей. І в Канаду їду, бо 1) мені немає де повертатися, 2) через свою діяльність я нев'їзна на територію рф і окупованих територій. Але наші захисники, які були в нашому місті, спокійно говорили російською мовою. То, може, заборонити російськомовним українцям іти до лав війська і захищати свої домівки? Це наша спільна земля, незалежно від мови, якою ми говоримо. І якщо хтось хоче її боронити, то бере в руки зброю, як багато моїх друзів і знайомих, а не вносить смуту через інше написання літер. Звичайно, це моя особиста думка. Але війна і втрати однаково болять як україномовним, так і російськомовним. Важливо, що вони відчувають себе Українцями і хочуть зробити щось, щоб їхня держава вижила і процвітала. Я цього дуже хочу, бо це мій дім, моя країна і моя земля. Перепрошую, якщо надто емоційно.
-
Основна ціль мови - це бути зрозумілим один одному. Тобто знайти шлях як донести свою думку. Якщо в Україні існували і існують регіони, де українська мова не набула такого розвитку, то це проблема не звичайного жителя, а проблема всього народу. Не треба зараз розділяти народ ще й зсередини. Та на замітку, популяризація - це процес поширення мови у доступній формі, точно навчання когось і передавання знань, а не спосіб виразити свою думку.
-
Ви правда вважаєте що канадці можуть відрізнити українську і російську мову? Ви правда вважаєте що для тих же квебекців, які були завойовані англійцями і зараз без проблем з тими ж новоприбулими українцями розмовляють «ворожою» для них мовою - англійською, є діло до на якій мові розмовляє людина? Навіщо вже придумувати проблем які не існують ?
-
Вживайте це як аргумент що є російськомовні, які не хочуть жити в Росії, які не хочуть путінську владу, які віддають своїх дітей в україномовні школи хоча самі вчилися за часів СРСР російською. Це повністю знищує наративи російської пропаганди. Робити акцент на те, що ДЕМОКРАТИЧНА Україна стоїть на захисті світової демократії проти АВТОРИТАРНОЇ Росії, за якою такi самi Іран, Сирія, КНДР та трохи далі Китай.
-
Навіщо їм пояснювати? (Canadians)
-
Я не влізаю звичайно у срачі, але то не правда. Я з Донецьку, Петровський район. Ми на лінії розмежування постійно були і є, 14-15 було дуже сильно, потім легше, але в наш район час від часу прилітало по мирним жителям (область та віддалені райони, як мій). Там багато мирних людей загинуло за весь цей час. Зараз звісно ще гірше, ніж у 14му.