Народ ломанувся в Канаду по CUAET. Іноді їдуть люди не бідні і мають "свіже" авто. Яке кидати не хочеться, а продати за що купив не можливо. І виникає питання "а можна авто перевезти до Канади?". Кому дорогий час, то коротка відповідь "Ні, не можна".
Якщо розгорнуто. На фотці посту значок, без якого авто в Канаді не можливо зареєструвати. Якщо його немає, то "кіна не буде" щоб Ви не робили. Такі значки наявні тільки на авто, зроблених для північноамериканського ринку.
Далі. Ви "правильний" українець, і у Вас битий "американець" чи "канадець". Значок там є, тому в теорії шанси є :). Але на цьому добрі новини закінчується.
Ваша машина все ще значиться по місцевим базам на дилері чи людині, яка ту машину в Україну колись відправила (українським терміном не знята з обліку). Думає це не велика проблема і її можна подолати.
В Вашої машини статус Salvage (тобто розбита і придатна для відновлення). Щоб машину зареєструвати, вона повинна пройти Body Integrity Inspection і на основі цього документy статут замінять на rebuilt і тоді можна реєструвати.
Підводних каменів тут два. В Україну можна було ввозити машини з стутсом Irreperiable, Part-only, etc. Якщо у Вас така, то реєстрація в Канаді не можлива принципово. Потрібен тільки Salvage.
Боді Інтегріті в кожній провінції має свої правила. В Манітобі, наприклад, щоб її отримати потрібно показати машину до того як вона була відремонтована акредитованому body shop. Ваша машина вже відновлена, процедура порушена, Ви пролетіли. Причому в Манітобі зараз за цим дуже сильно пильнують. В Британській Колумбії чи Квебеку, на це дивлять (згідно з чуток) крізь пальці, тому там думаю у Вас буде шанс.
Але в будь-якому випадку, Вам потрібен буде хороший знайомий, який допоможе це зробити. І це напевно найбільша проблема.
Я займаюсь відновленням машин тут в Канаді як хоббі і невеликий підробіток. Я живу в Вінніпезі, а машини ремонтую за 200км від міста. На кожній машині я втрачаю 800 доларів тільки на товінг до цього боді шопу. Чому? Тому що там нормальний канадець, який не вимахується і дозволяє отримувати body integrity inspection без того, щоб не переварювати пів кузова. В самому місті є купа майтерень, які роблять ці документи, але оскільки я "не знайомий знайомого" то ті 800 доларів за товінг здаються кишеньковими витратами на фоні того що вони гнуть за свої "додаткові" послуги від яких ти не можеш відмовитись.
В той же час, знайомі знайомих якось не спішать ділитись координатами хороших шопів. І я напевно знаю чому - в нормальних майтернях черга на ремонт по пів року і лишня "чужа" машина там нікому не потрібна.
Тому хоч це реально отримати всі документи необхідні для реєстрації американо-українця в Канаді, на практиці Ви стикнетесь з труднощами.
Ну і на кінець - машини з статусом rebuilt на 30% дешевші на ринку від таких самих машин але з чистим тайтлом. Ви ж колись її будете продавати ...
І це ще я не писав про пригоди, які у Вас будуть з пересиланням машини до Канади по морю.
По приїзду в Канаду, Вам треба буде якнайшвидше знайти роботу, налагодити свій побут і т.д. Займатись всією цією єрессю з пригоном машини до Канади у Вас не буде часу.
Так що візьміть калькулятор, подивіться скільки буде коштувати ваша машина в Канаді, відніміть від цієї цифри 30%, вартість пересилки до Канади, податки, видатки на реєстрацію, техогляд. Додайте кілька днів життя, які Ви потратити на цей геморой (а кожень день що Ви не ходите на роботу в Канаді це купа грошей) і подумайте чи Вам це треба.
PS. Я ще не написав про техогляд! В різних провінціях по різному, але в дешевій Манітобі я закладаю 1000 доларів на safety, коли купую машину на аукціоні.
PS2. При пересилці через океан в контейнері, машину з доволі відчутним шансом поцарапають. Додайте до калькуляції вартість дрібного кузовного ремонту :)
PS3. Після деяких дискусій під цим постом виникла ідея тимчасово ввезти авто в Канаду, а потім через три роки вивезти назад. Ідея в цілому здорова - машина є відразу, нічого не треба продавати. З витрат на око тільки вартість пересилки туди сюди.