Ukrainian Ottawa
-
/report
-
Це як? З ваших слів виходить, якщо в Україні сплатив 5% податок як ФОП, а в Канаді доведеться з тих грошей ще 15% доплатити, щоб довести до онтарійського податку?
-
Хм, а як це в мене вийшло ...
-
Якщо цікаво то знайшов українську версію цієї угоди zakon крапка rada крапка gov крапка ua/laws/show/124_674#Text
-
Так от стаття 24, пункт перший угоди, Недискримінація. "Національні особи Договірної Держави не будуть підлягати у другій Договірній Державі будь-якому оподаткуванню або пов'язаному з ним зобов'язанню, іншому або більш обтяжливому ніж оподаткування і пов'язані з ним зобов'язання, яким піддаються або можуть піддаватися національні особи цієї другої Держави за тих же обставин." Я читаю це, як, що Канада не може накласти на мої доходи в Україні свій податок навіть, якщо сума українських податків менша ніж сума податків в Канаді на цей же дохід, бо це підпадає під ознаку дискримінації. Це стосуватися наприклад ФОПів на єдиному податку.
-
До речі, якщо кому цікаво погратися і більш глибоко зануритися в тему, то є сайти і мобільні додатки, офіційно рекомендовані CRA, де можна заповнити свої цифри і подивитись на фінальну суму дооподаткування або податкового повернення. Для мобільних наприклад StudioTax
-
Вітання! Пропоную вам підробіток. Гарантую стабільний прибуток. Від вас потрібно: -Трохи вільного часу щодня -Доступ в інтернет -Бажання навчатись та заробляти Ми в свою чергу гарантуємо: -Навчання -Кваліфіковану підтримку протягом усього часу роботи. І НАЙГОЛОВНІШЕ, ми не вимагаємо ваших паролів і доступу до ваших даних! З усіх питань звертайтесь до мене у будь-який час!)
-
Так от, почитав ще інструкцій від CRA і от як я зрозумів треба подавати українські (або польські) доходи під час звіту: - в поле 10400 Other employment income (в разі, якщо ви були найманий працівник/працівниця) або в поле 13000 Other income (якщо ви були ФОП) вписуєте ваші закордонні (українські/польські) доходи у еквіваленті канадських доларів за 2023 рік починаючи з дати, коли в в'їхали до Канади, і до кінця року. Всі закордонні доходи до в'їзду не обтяжуються податком, але приймають участь в розрахуванні правила 90% від world income. - якщо хтось перераховував вам кошти з-за кордону з країни, з якою у Канади tax treaty під час вашого перебування в Канаді то такі надходження вписуйте в поле 12800 Support payments received. - в поле 25600 Additional deductions вписуєте цю ж саму сумму доходу, заробленого поза Канадою за період, коли ви вже були в Канаді (сумма полів 10400, 12800, 13000). Це поле як раз і відповідає за те, щоб ваші закордонні доходи не оподатковувались в Канаді. Цей висновок я зробив на основі інформації на сайті canada крапка ca. (нижче зкину скріншот, якого саме розділу). Цитую параграф: Claim on line 25600 of your return the amount of your foreign income that you included in your income that is non-taxable in Canada because of a tax treaty with a foreign country. Specify the deduction you are claiming in the space provided at line 25600 of your return. If you have more than one amount or would like to explain your deduction in detail, attach a note to your paper return. Таким чином ви все звітуєте перед Канадою, але не підпадаєте під подвійне оподаткування. P.S. Як і згадував Євген та інші, я не виключаю, що CRA можуть запитати документи, що підтверджують ваші цифри, і доведеться показувати довідки з роботи, або податкові декларації з України. Як показати кеш, зароблений в Україні, і на який у вас документів нема, я не знаю. P.P.S. Ще є питання, по якому курсу перераховувати українські/закордонні доходи у канадський еквівалент. Згідно інструкцій, для цього треба використовувати середньорічний курс обміну від Bank of Canada. Але проблема в тому, що такі данні відсутні на їх сайті. P.P.P.S. Якщо хтось знайде інформацію, яка протирічить, тому, що знайшов я, обов'язково напишіть, будемо розбиратись далі.
-
Порадьте, будь ласка, у якому банку зручніше відкривати рахунок?
-
З сайту Конгресу Українців Канади (можна там завантажити повний посібник з порадами на всі випадки життя), зручно порівняти умови:
-
та в будь-якому з крупних. RBC, CIBC, TD, BMO. в RBC та CIBC точно є безкштовні рік-два на осблуговування рахунку для українців під CUAET. Мобільні додатки у всіх є, у всіх трошки кривуватиі і обмежені в порівнняні з приватом/монобанком. Умови дуже подібні скрізь.
-
Дякую!
-
Спитайте в гуглі, я б і сам документ скинула, але ця група не допускає навіть посилань ((
-
може трохи незрозуміло, бо в мене декілька різних людей запитали трохи різні ситуації, то це пост-відповідь для різних кейсів.
-
як ж же ж в одну купу, якщо я згадав, що це 3 різних види доходів, але всі вони можуть бути exempt за рахунок line 25600
-
Claim on line 25600 of your return the amount of your foreign income that you included in your income that is non-taxable in Canada because of a tax treaty with a foreign country.
-
-
єждлорпавифцу4у56789 дкбуілпц