Я рік жила в Берліні.Звісно,спершу було складно сприймати все:мову,людей,правила…Потім , поступово ,коли починаєш вивчати мову,трохи почуваєш себе впевненіше. Оскільки нашим першочерговим завданням і було вивчення мови (кожен день по 5 акад.годин ),то працювати так і не довелося. Після 6 місяців екзамен —В1,потім інтеграційний курс(історія Німеччини) ще місяць ,знову екзамен. Потім можеш взяти перерву ,відзвітувавши Джобцентру про свої результати. 8 місяців на все це. Єдиний плюс —ти отримуєш виплати від держави (на одного приблизно 450 €)+ якщо знаходиш житло,тобі теж оплачує його держава в особі Джобцентра. Єдина твоя робота—ходити без пропусків на заняття. Тобто життя в Німеччині для тих ,хто вирішив там бути всерйоз і надовго.І готовий віддати зі свого життя на вивчення мови в середньому до 2-3-х років.У кожного по-різному ,звісно.І комусь C 1 і В2 ,наприклад ,непотрібен для роботи . В Німеччині ,особисто мені,було відчутно безпечніше.Навіть в голову не могло прийти ,що тобі страшно вночі пройтися вулицями не надто людними.В центрі навпаки там порядок і такого напливу хомлесів нема і близько .І поліція там на своєму місці…Всі сусіди ,німці,чудові люди і до нас ставилися по-людськи .І розуміли наше бе-ме…німецькою. Медицина —так,кажуть довго чекати терміни до лікарів ,але не так довго ,як тут в Канаді . Медицина там теж така собі —зайвого тобі не випишуть .Ібупрофен тобі в допомогу.Чим тобі вже гірше —тим більше шансів на тебе звернуть увагу. Але от стоматологія .Страхова наче і не має покривати лікування ,але є там наші люди теж ,і все можна полікувати безкоштовно ,за рахунок страхової . Тут в Канаді , на скільки чула відгуки —ні. В Берліні,зокрема ,страшна проблема з житлом.І пошук житла-квест ще той!Але знаходять ,хто наполегливий —знаходе.Три мої знайомі сім’ї є тому прикладом. Якби в Німеччині була англ .другою офіційною ,я б звідти нікуди б не їхала ,і зразу б повернулася б після тижня життя тут. Знову ж таки -це все моя думка ,моє бачення ,мій досвід .
Ще —транспорт .В Німеччині все продумано ,навіть якщо в тебе нема поки свого, альтернативи ,чим доїхати, вистачає. Автобуси літають через 5-7 хвилин.Метро як наземне,так і підземне ,так регіональне.Все ходе справно .Ну не без запізнень ,але не глобально !Якщо хтось попав ,мені не доводилося чекати як в Канаді. І якщо порівняти якість цього транспорту і доріг,то …Я не могла і подумати ,що тут так печально з цим. Допомога з їжею є і тут і там ,якщо є потреба.
Підсумовуючи : хтось категорично тут жити не зможе. Менталітет і тд .А хтось не сприймає Європу . Робити вибір вам .Ви можете не вчити німецьку,ну її ,працювати на будь-якій роботі ,як і тут для новоприбулих. Але навіть для спілкування на вулиці та в магазині, звісно ,треба хоч А1-А2. Вивчення безкоштовно ,то ж чому не вчити?
Плюси є як в Канаді ,так і в Німеччині.
Оскільки я прожила рік в Німеччині ,я сумую за Берліном досі .Я поки не сприймаю Канаду… Тут класно ,що житло на кожному кроці можна знайти.Були б гроші і були б ви працевлаштовані(для легшої історії оренди ).
Знову ж таки ,питання мови .На якому рівні в вас англ.Якщо вам не принципово ,яку мову вчити, може ви раніше вчили німецьку….
Також ,наприклад ,якщо терміново потрібно в Україну ,або ж просто переслати речі (сезонно). Звісно ,я це теж робила легко ,будучи в Берліні.
Тут ,з такими цінами на квитки, … особливо не розженешся.