Опишу трохи свій досвід.
Ми живемо у Калгарі. Їхали сюди, тому що в нас тут є друзі, які тут вже давно живуть. Мати когось знайомого перед еміграцію то дуже корисно.
Коли приїхали, то я працював видалено на європейській роботі та бів змушений вставати о 5 ранку. Пропрацював так 5 місяців та звільнився, зараз працюю на канадську фірму також видалено і дуже задоволений. Тут ритм роботи інший (все якось повільніше як на мене, я навіть задовбую менеджера інколи, щоб він дав мені задачі) і якщо ви пройдете 3 місяці випробувального строку, то звільнити вас буде дуже тяжко (тут дуже сильно захищений робітник, всі закони на вашому боці)
Дитина пішла у другий клас одразу (до цього не ходив ні до школи ні в садочок). Від школи у захваті, дітей вчать вчитись так, щоб їм те було цікаво. Моя дитина з радістю йде до школи, вже не дочекається коли закінчаться канікули.
Соціальна сфера робить все, щоб новоприбулим було легше адаптуватися. Є знижки на транспорт, басейни, зоопарки тощо. Безкоштовне медичне страхування поки в вас не буде роботи і не буде страхування від роботодавця. Безкоштовні курси англійської мови, фудбанк, можна получити одяг та навіть меблі безкоштовно. Також для українців зробили заміну водійських прав на місцеві.
Канадійці звикли, що їх оточують мігранти. Вони не очікують, що ви будете ідеально розмовляти англійською і будуть казати який ви молодець. Це може бути фальшиво, але набагато приємніше ніж вам з кислою міною казали би який ви тупий.
Медицина в Канаді на дуже високому рівні (у міжнародних рейтингах навіть вища за Америку), але якщо в вас щось несерйозне, то навіть не треба йти до лікарні. Багато людей звикли, що якщо почало капати з носу треба швидко бігти до лікаря, хоча це навіть ліками не треба лікувати. Коли ж є дійсно небезпечна хвороба, то ви дуже подякуєте що в вас є страхування, яке покриє усе. Потрібна операція - зроблять якнайшвидше та на вищому рівні. Прийшли з температурою чи високим тиском у емердженсі - ну то сидіть щось 12 годин - вас скоріш за все не приймуть, тому за це не випадок для емердженсі, а треба йти у волкін. За записом до вузьких спеціалістів теж біда, але якщо в вас реально щось серйозне та потребує швидкого обслуговування - вам знайдуть як все зробити.
В нас в даунтауні багато наркоманів та ментально не здорових людей. Тут просто немає навіть закладів для них, вони інтегровані у суспіство. Але якщо в вас своя машина, то ви з ними будете контактувати дууууже рідко. Але жити у даунтауні не раджу, якщо вас таке сусідство не приваблює.
В Калгарі та недалеко від міста дуже багато красивих місць, більшість з яких безкоштовна. Природа дуже гарна і уряд намагається зберегти ті красоти і зробити все так, щоб було безпечно як для людей так і для тварин. Тут ви не побачите куп сміття у популярних місцях, бо і люди навчені зберігати природу.
На дорогах тут (принаймні у Альберті) дуже безпечно. Всі один одному уступають дорогу. Якщо ви пішохід, то вас пропустять навіть якщо немає переходу. Перший час буде трохи дивно, що люди тут не знають дистанцій у кілометрах, тут відстань рахують в годинах/хвилинах на машині)
Також у Канаді все дуже дороге. Від житла до продуктів. Чим раніше ви перестанете порівнювати ціни з Європою тим легше вам буде. Я навіть після 10 місяців інколи порівнюю ціни, але вже такого негативного ефекту немає.
Багато українців після приїзду шоковані тим як воно тут та їм одразу хочеться назад у Європу. Більшість з них навіть ютубу не відкривали і не дивились ніякою інформації перед переїздом. Коли ми приїхали, то для нас нічого не було шоком, тому що ми вже все знали, інформації у інтернеті більше ніж достатньо.
Ну і насамперед треба розуміти навіщо ви їдете до Канади. Тут, на відміну від Європейських країн, вам не потрібно ставати біженцем, щоб залишитися і легалізуватися. Канада дає вам можливість легально працювати, получити PR, і стати повноцінним громадянином.