Інколи читаєш наших людей і диву даєшся наскільки люди не можуть аналізувати і порівнювати.. живу у Ванкувері місяць, з того що бачу і аналізую:
- податки в ВС 32% з ЗП та 12% з кожного чеку (Україна 42% з ЗП та 20% з кожного чеку ПДВ, і не порівнюйте зі схемою ФОП бо це оптимізація та шахрайство)
- лікарня в ВС умовно безкоштовна + зазвичай роботодавець покриє все інше (в Україні за безкоштовно тільки вбити можуть, моя родина лікувалась в добробуті і ціни можна на сайті подивитись)
- школа в канаді безкоштовна одна з крашіх у світі систем навчання (в Україні в передмісті гарна школа буде платною за 600+ USD)
- садочок в ВС ціну знижують і зараз наче вже на рівні 500 CAD (в Україні садочок в передмісті Києва 300+ USD)
- житло в Коквітламі в аренду будинку з 3х спален 3000 CAD (в Україні в в передмісті Києва такі ж будинки 1000+ USD)
- купити в ВС дуже дорого але нахіба воно, в цивілізованому світі інше відношення до цього, і зараз Канада запустила програму по зниженню ціни на перше житло (в Україні я інвестував в житло, і вже попрощався з інвестицією.. ризики просто неспівставні)
- авто в ВС купити просто, ставка кредиту або лізингу буде на рівні 6-10% і той же податок в 12% (в Україні взяти кредит в 18ому мені було буже складно з високою зп і ставка була якщо вірно пам’ятаю десь 24% і то же ПДВ + ПФ).. в цілому за моїми підрахунками в ВС авто купити віходить дешевше ніж в Україні
- страховка в БС 400+ CAD на укр права, з локальними 200-250 CAD і не варто рівняти з ОСАГО, тут це ближче до КАСКО (в Україні за каско я платив 1500 USD нарік)
- природу порівнювати не можливо, вода з крана в ВС ідеальної якості, вигляд з вікна як на шпалерах, повітря в Ванкувері чисте до незвичності
- навігація по місту, міський транспорт, пішохідні зони (в тому числі для візочків), вело та бігові зони, парки та сквери, контроль авто трафіку на декілька порядків краще (в Україні з парку Шевченка до володимирської з візочком дійти то цілий квест і стрес на тиждень)
- рівень державного сервісу на рівні кращих прикладів комерційного сервісом в Україні - дуже високий, в тому числі рівень автоматизації (в Україні отримати свідотсва для новонароджених та овирмити виплати в мене до тижня біганини було)
Якщо підсумувати мій місячний бюджет на родину з 5ти людей то виходить (все в CAD)
- житло 3000 аренда + 200 утілітіс
- харчування + гігієна та все для малят вийшло приблизно 3800 але то ми як новачки не знали як правильно закупи робити (реально вийти на 2500-3000)
- авто 1200 лізинг, паливо та страховка (після отримання локальних прав буде 1000)
- залишаються одяг та розваги, але це не можу сказати бо займався адаптацією (одяг не дорожче ніж в Україні бо там ввізне мито тільки близько 30%, колись читав)
- дохід на 2х дорослих з хорошою спеціалізацією у Ванкувері 160 000+ (середній 80 000).. з Україною думаю самі порівняєте :)