PR CUAET
-
Доброго вечора. Тільки приєдналась до цього каналу, тому наперед вибачаюсь за можливо дивні чи безглузді питання. 1) Чи всі повинні здавати біометрію після подання заявки? Ми ж 2 роки тому здавали відбитки, які начебто дійсні 10 років 🤔 2) Якщо ми подамо аплікацію, і після я з дитиною поїду на якийсь період в Україну(2,5 міс), чи якось це вплине негативно? (Головний аплікант чоловік залишиться в Канаді). Квитки вже куплені давно, і от тепер тільки надумали податись на pr. Нам рекомендують це зробити до моєї поїздки в Україну. Хоча інший імміграційний консультант казав робити це після. Розумію, що ніхто точно нічого тут не скаже. Можливо в когось є схожий досвід, чи чули щось. Дякую за вашу відповідь
-
Дякую Вам
-
Вітаю! Підкажіть, що писати в анкеті в *точне місце останньої адреси реєстрації*, якщо в українському паспорті прописка залишилась на окупованих в 2014 теріторіях, але з того часу була *довідка переселенця* в Києві?
-
Пробачте, можливо, за дурне питання, для PR (провінційна программа та ЕЕ) потрібна довідка про несудимість: - з Дії і перекладена сертифікованим перекладачем, Або - з Дії та завірена Консульством? Я в Канаді, Дія є. Ще десь прочитала, якщо відправляти в Консульство, то потрібна КОЛЬОРОВА копія 1 стор закордонного паспорту. Чи це так?
-
Вам надо связаться с консульством, возможно ваша ситуация - это исключение и вас могут принять без слота
-
5. Self-directed Investments Ну і нарешті у вас також є можливість робити свої власні рішення та інвестувати у те що саме вам хочеться, купляти самостійно фонди, окремі акції, чи облігації. Більшість великих банків та спілок будуть мати додаток для самостійного інвестування, також є брокерські компанії які дають можливість робити те саме. Тут вже ви самостійно аналізуєте усі варіанти інвестування і порівнюєте їх зі своєю толерантністю до ризику, а він тут вище аніж у взаємних фондах. Купляючи окремі акції ви піддаєте себе більшому ризику, хоча ваша очікувана дохідність залишається такою самою як середня по ринку, навіщо брати цей додатковий ризик це риторичне питання. З позитивного – ви не платите комісії за управління, однак все одно платите 5-10 доларів за купівлю чи продаж активів. Тому якщо ви самостійно інвестуєте ви, мабуть, хотіли б це робити на роки наперед, таким чином щоб не довелося завжди щось продавати а потім знову купляти і втрачати гроші на комісіях. Також ви можете знизити ризик купляючи фонди які торгуються на біржі (ETFs), майже такі саме корзинки як Mutual Funds але вони не керуються активно, мають менші комісії, і як самостійні інвестиції тут не має людини яка вам може порадити що краще купити чи який спеціальний рахунок використати для найкращих умов оподаткування. Ліквідність трохи вище, тому що витягнути гроші можна за 1-3 дні. Дохідність негарантована як і в усьому фондовому ринку, а ризик відносно високий, тому треба робити дуже зважені рішення перед купівлею. Ліквідність 8/10, Дохідність 8/10, Ризик 9/10 Окей Алекс, знову купа тексту, але чому ми маємо тобі взагалі вірити? Мій досвід: Я почав інвестувати доволі пізно з 2021 року і зробив декілька помилок, я так само почав купляти окремі акції чи дуже специфічні ETF, наприклад на китайський ринок, які все ще у 2023 році сидять в -5% частково через недостатню диверсифікацію та через поганий таймінг. У Канаді ж я передивився свій підхід до інвестування, пройшов курс Investment Funds in Canada, отримав ліцензію на продаж Mutual Funds і тепер з усіма знаннями я більше розумію про диверсифікацію і користь пасивного інвестування. Тепер я вкладаю в mutual funds та ETFs на широкий ринок замість окремих акцій. Наразі я відкладаю для себе і дружини на наші мрії стабільно по $6500 на рік у північноамериканські, щоб компенсувати недостатню диверсифікацію минулих років, mutual funds та ETFs на мій TFSA рахунок. Таким чином на ріст цих інвестицій я не заплачу ні цента коли настане час щось продати. Тут за перший рік з 2022-2023 ріст був близько 12%. Також ми маємо гроші на три місяці наших витрат, що лежать у redeemable GIC під 3%, щоб ми могли мати до них негайний доступ. Окрім того, в мене є RRSP рахунок для пенсії, на який йде 5% від моєї зарплати і ще 5% додається від мого роботодавця. В цей рахунок я дивлюсь взагалі раз на рік і не знаю яка там поточна дохідність. Решта наших доходів буде йти на персональні RRSP рахунки для отримання повернення податків. Сподіваюсь це віповідає на питання, чому тримати гроші під матрацом чи на чекінг рахунку не є найкращою ідеєю. І чим я хочу закінчити, це демонстрацією двох інвестиційних сценаріїв, де в одному ви інвестуєте по $6500 щорічно у фондовий ринок з поверненням 9% на інвестиції, а в іншому ви вкладаєте від анамольно високі 5% у депозити протягом 40 років. Занадто консервативне інвестування і різниця в усього 4% призведе до того що ви отримаєте втричі менше грошей коли настане час виходити на пенсію! www.facebook.com/share/p/CnHM3h7uo56bYJaU/?mibextid=oFDknk
-
Redeemable: Ліквідність 9/10, Дохідність 4/10, Ризик 0/10 Non-redeemable: Ліквідність 2/10, Дохідність 5/10, Ризик 0/10 4. Mutual Funds Тут краще почати з того що таке акція, і не та що на Black Friday, а та що є часткою бізнесу. Так ось у капіталістичних країнах люди вже понад двісті років як активно торгують частками компаній – акціями. Купляючи акцію, ви стаєте співвласником цього бізнесу і можете отримувати чи дівіденди (прибуток) від акції, чи бізнес може рости й падати, тоді ціна ваших акцій теж буде рости чи падати. На приклад, купив частку Apple, ви побачили що компанія випустила круту лінійку продуктів цього року – ціна росте, ваша частка в компанії оцінюється дорожче. Чи може ви вирішили вкласти у фінансовий сектор і купили у минулому року акції Silicon Valley Bank з Кремнієвої Долини, а в 2023 бізнес трошечки помер, і ціна акцій впала з $300 до нуля. Тоді, ви б втратили свій капітал на цій акції. Саме через це люди придумали mutual funds чи взаємні фонди – продукт який доступен у банках, спілках, та брокерських компаніях. Ці фонди можуть об'єднувати в собі комбінацію різних активів такі як GIC, облігації, та акції. Уявіть собі подарунковий кошик, в якому може бути кава, шоколад, вино, чай, цукерки. Такий непоганий подарунковий набір який має низку різних корисностей, що підійде для майже для усіх. Так само з цими фондами вони об'єднують низку реальних бізнесів чи облігацій з різних країн, таким чином зменшуючи ваші потенційні втрати від банкрутств окремих бізнесів, але дозволяючи вам отримувати умовно середній ріст від усіх активів які знаходяться всередині фонду. Фондів існує велика безліч під усякі забаганки – солянка з акцій США, Канади, Азії; коробка з акцій технологічних компаній, дівідендних компаній, маленьких стартапів; корзинка з комбінацією акцій і облігацій розвинених ринків, щоб зменшити волатильність і так далі. Дуже багато канадців та американців вкладають зі своїх зарплат в акції та фонди акцій регулярно. Ці гроші можуть йти на пенсію, навчання дітей, купівлю будинку, чи будь-які інші довгострокові цілі, тому що фондовий ранок має тенденцію рости в середньому швидше аніж усі GIC через те, що ви берете на себе більше ризику. Та що там ті американці, цілі пенсійні фонди держав можуть бути вкладені у фондовий ринок, щоб забезпечити власних громадян достойною пенсією. Загально прийнятим показником американської економіки виступає індекс S&P 500 в який входять найкращі 500 компаній США, так в середньому ринок за останні 20 років ріс на 9,66%, чи 6,9% після урахунку інфляції, порівняно з ростом GIC. Однак бувають роки, коли в цілому фондовий ринок падає чи стагнує як у 2022, тому сюди краще не вкладати гроші якщо ви хвилюєтесь втратити в моменті певні кошти. А якщо ваш горізонт інвестування десятиріччя – то денні скачки вниз і вгору не мають вас хвилювати. Ще треба розуміти, що компанії які формують та керують цими кошиками акцій мають платити по своїх рахунках, за рекламу, ребалансировку фонду, своїм працівникам які дають вам фінансову пораду. Саме тому у цих фондах є вбудовані комісії за управління. У кожного фонду ця комісія своя, і в Канаді вони складають десь 1-2.5% від ваших вкладених грошей на рік які стягуються маленькими частками непомітно кожен день. Ріст ринку в цілому значно перекриває ці комісії і все одно має сенс відкладати у фонди гроші на довгострок. Гарна риса фондів, це те що вивести гроші ви можете достатньо швидко - 2-3 бізнес дні. Окрім того, дохід на ріст капіталу обкладається вдвічі менше податком аніж дохід по відсотках. І найкраще це те що у вас є жива людина яка може зустрітися, пояснити як це все працює, чого очікувати, як отримати найбільшу податкову вигоду, та допоможе запобігти необдуманим рішенням. І я є однією з цих живих ліцензованих людин, яка працює у сфері. Підсумуємо, дохідність фондів ніколи не гарантується, ви можете тільки дізнатися середню дохідність за минулі роки. Ризик же залежить від активів всередині кошику, але в цілому непогано розподіляється через різноманітність тих самих активів. Ліквідність 7/10, Дохідність 8/10, Ризик 6/10
-
Пост про Інвестиції у Канаді На цей пост мене надихнули декілька людей з якими я спілкувався і які тримають великі суми коштів на чекінг чи сейвінгс рахунках у банках, при тому намагаючись накопичити на великі життєві цілі. Розставимо все по поличках і розберемося як все тут влаштовано, що то за інвестиції такі, і може я допоможу вам зберегти чи заробити трошки грошей. Одразу оговорюсь, що інформація дуже спрощена і деякі речі я просто не можу тут покрити як інвестиції в нерухомість, крипту тощо, тому якщо ви добре розбираєтесь у фінансах не кидайтесь в мене капцями. Щоб краще розуміти про що буде йти мова, треба розібрати спершу декілька термінів. А) Ліквідність - можливість вивести гроші швидко Б) Дохідність - річна відсоткова ставка по вашому рахунку чи відсоткова ставка на повернення інвестицій В) Ризиковість - вірогідність того що ваші інвестиції можуть втратити у цінності. Г) Волатильність – те наскільки ціна інвестиція стабільна та може скакати вверх чи вниз. 1. Чекінг рахунок (Chequing Account) - він же повсякденний рахунок для транзакцій, тут тримаємо кошти на кожен день. Думаю що кожна людина має такий по приїзду в Канаду. Що дає чекінг в плані відсотків? Від 0 до 0.01%, як правило. Комісії по рахунку усюди різні від 0 до $30 за якісь мажорні тарифні плани, в середньому доларів 12-16. Більшість українців мають безплатний чекінг рахунок на рік-два як новоприбулі до Канади. Окрім того, у більшості банків буде можливість тримати певну суму на чекінгу, щоб уникнити місячних комісій повністю. У Servus це $4000 на звичайному тарифі. Таким чином економія у $144-192 на рік в середньому. Ліквідність 10/10, Дохідність 0/10, Ризик 0/10 2. Сейвінгс рахунок (Savings Account) – це щось типу ощадного рахунку, куди люди відкладають гроші на короткострокові цілі та на подушку безпеки. Відсотки різняться від 0.1% до 1% з тимчасовими акціями до 5-6% на невеличкий період часу. Доходність коли немає акційних ставок сильно нижче інфляції. Місячних комісій зазвичай немає, але ці рахунки можуть мати високі комісії за зняття грошей. Наприклад в Сервус якщо ви приходите у відділення вам дають одне зняття на місяць безкоштовно, але подальші будуть вже $5. Тим не менш, самостійні перекази між чекінг та сейвінгс рахунками зазвичай необмежені. Ліквідність 10/10, Дохідність 2/10, Ризик 0/10 3. Депозит (Term Deposit/GIC) Депозити в Канаді грають велику роль у будуванні накопичень на абсолютно різні цілі, починаючи від звичайного для рядового канадця автоматичного відкладання частки зарплати на майбутнє (Pay Yourself First), закінчуючи будуванням першого внеску на іпотеку чи пенсійні накопичення. В депозитів є дві основні характеристики від яких залежить ваша дохідність. По-перше, це термін депозиту від 30 днів і до 5 років, як правило чим довше, тим вище відсоток. Дивно, але саме зараз все навпаки, коротші депозити дають вище ставку через рецесію. Друге, це тип вашого GIC. Депозит може бути redeemable, що значить ви можете забрати свою готівку у будь-який момент разом з відсотками, та non-redeemable тіло вкладу та відсотки по якому, ви отримаєте після скінчення терміну депозиту. Так наприклад, в моєму банку ставка на redeemable GIC 3% і зростає до 6% на другий рік, а гроші забрати можна будь-коли. У свою чергу, ставка на non-redeemable на рік - 5.35%, на два - 5.3% і гроші можна забрати наприкінці періоду. Ставки по депозитах історично дуже близькі чи менше інфляції і на них сильно не розбагатієш, однак вони допомагають зберігати покупну спроможність ваших грошей. Зараз доречі унікальна ситуація, інфляція спустилася до 3.1%, а банківські ставки по депозитах 5%+, тому ви можете отримувати 2% чистої дохідності при 0 ризику. Ще одна риса GIC це те що вони гарантовані. Ким гарантовані? Якщо якийсь банк почуває себе не дуже добре і випадково збанкрутує, то корпорація по страхуванню вкладів гарантує ваш вклад та відсотки по ньому до $100,000 у банках, та 100% вкладу з відсотками у кредитних спілках. Таким чином вклади до 100.000 безризикові.
-
В Ванкувере есть консул? 😮