Вітаю! Хочу поділитися своїм досвідом отримання номінації та певними знаннями, отриманими в процесі.
Про номінацію Alberta Opportunity Stream можна почитати тут:
www.alberta.ca/aaip-alberta-opportunity-stream-how-to-apply.aspx
На цьому ж сайті наведений перелік професій які НЕ підходять для подачі. А в цілому умови дуже прості. Ви повинні мати мінімум шкільну освіту, англійську сдати на 5555 мінімум та мати рік офіційного досвіду роботи в Канаді, або менше, якщо в Україні робили ті самі обовʼязки (детальніше про строки на сайті).
Строки отримання номінації в мене взяли 1.5 місяці від подачі.
Увага! Цю номінацію НЕ МОЖНА використати через Express Entry!!!Відповідно до сайту IRCC строки федерального етапу non-express entry близько 20!!! місяців.
Але! Якщо ви номінацію вже отримали, ви маєте право на подовження вашої візи на час розгляду ваших документів на PR!
Враховуючи такі великі строки non-express entry шляху є сенс спочатку прорахувати свої шанси в Express Entry, шляхом розрахунку свого crs score, відповівши на запитання на сайті IRCC:
www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/crs-tool.asp
На запитання, чи є в вас валідний джоб офер в Канаді, відповідайте так, тільки якщо в вас є LMIA. Бо якщо, нема, вам ці бали не зарахують.
На сьогоднішній день прохідний бал 488. Він не значно змінюється час від часу. Вибірки проходять раз на 2 тижні по середах. Слідкую в телеграм каналі Express Entry rounds of invitation.
Одже ви порахували бали, і зрозуміли, що їх недостатньо. Тоді відкриваєте сайт Альберти і читаєте детально про всі програми, бо окрім opportunity stream є ще 2, в які я не буду заглиблюватись, і оцінюєте свої шанси по кожній.
Вирішили йти по opportunity stream, чудово! Збираємо необхідні документи:
www.alberta.ca/assets/documents/lbr-aaip-alberta-opportunity-stream-checklist.pdf
1. Паспорт
2. Ворк перміт
3. Результат язикового екзамену
Я здавала celpip, брала 2 уроки з канадським викладачем, щоб ознайомитись зі специфікою тесту.
4. Виключення від LMIA
Тут я підгрузила ворк перміт, тому що думала, що він є виключенням від LMIA. З номінацією це прокатило, з експрес ентрі - ні.
5. Евалюація диплому.
Про це вже багато написано інформації, я робила через Іміджевий центр
6. Документи з роботи:
- джоб офер
- рекомендаційний лист
(за посиланням вказаним вище на чек лист, є конкретні вимоги до джоб оферу і рекомендаційного листу, з умовами, що конкретно вони мають містити)
- квитанції про нарахування заробітної платні за 3 останні місяці
7. Форма з підписом вашого депенданта і вашим, якщо в вас є супутник.
Це основа, але ретельно передивіться чек лист самі, там є пару пунктів, під які я конкретно не попадаю, тому з ними не розбиралась.
Зібрали документи - можна подаватись. Онлайн форма дуже проста і зрозуміла для заповнення:
aaip.labour.alberta.ca/
Щоб створити особистий кабінет на цьому порталі, треба зробити digital ID. Зробіть це заздалегідь, тому що для завершення реєстрації треба почекати, щоб вам по пошті (не електронній) прислали код.
Мабуть вийшло трохи сумбурно, дуже важко охопити всі нюанси, але старалась поділитися максимумом інформації. Хай щастить!