Алекс, коли пост про фінанси буде?
Ну давайте пост про фінанси. В мене сьогодні невиличкий привід пишатися собою та Вірою. Отже наша довгострокова фінансова ціль - це вийти на полу-пенсію через 10 років. Що це за полу-пенсія така? Це коли ти можеш не працювати якщо не хочеш, але при бажанні можеш займатися улюбленими справами які можуть генерувати якийсь там дохід який не є принциповим. Ще краще перестати залежати від роботи у теплій країні світу. І досягати цієї полу-пенсії ми вирішили інвестуванням в фондовий ринок та в нерухомість.
Пройшло трошки менше за чотири роки з моменту нашої першої покупки акцій, коли ми тільки почали думати про відкладання грошей на майбутнє. Перші два роки гроші ми відкладали рандомно і нажаль я зробив деякі серйозні помилки, які досі негативно впливають на портфель. Тим не менш мало по малу, але цього місяця ми пересікли позначку у перші 100,000 в фондовому ринку. Я б хотів поділитися своїми висновками за цей час.
0) Майте подушку безпеки на 3-6 місяців існування та позбавтесь боргів. Це є база без якої інвестувати просто немає сенсу. Єдиний "гарний" борг це іпотека на житло яке буде дорожчати в ціні. Не витрачайте кошти на кредитні машини, на предмети розкоші щоб когось вразити, побрякушки які вам не потрібні. Дуже важливо при піднятті вашого рівню доходу не піднімати, а навпаки жорстко контролювати свої витрати, таким чином буде більше залишаться на майбутнє.
1) Перші років 10 основний ріст інвестицій складається з власних внесків. Однак чим більше часу ви даєте грошам рости тим більша частка вашого капіталу буде складатися саме з росту цін на активи якими ви володієте. Це складний відсоток.
2) Перші 100000 найскладніші, це час формування звичок та перевірки вас на міцність. Однак знайте, що наступні 100000 дадуться легше через ріст вже створеного капіталу. Так ми витратили 4 роки на першу сотню, але якщо ми збережемо поточну норму накопичення то наступня сотня буде накопичена за менше аніж два роки. Це є "сноубол ефект".
3) Майте ціль і відкладайте гроші одразу після пей чеку. Не важливо скільки долларів ви відкладаєте, важливо скільки у % вашого доходу ви відкладаєте. Мінімально непогано відкладати хоча б 15% від вашого місячного доходу. 15% від якоїсь стандартної зп у 3000 це 450 долларів. 450 долларів на місяць без ніякого стартового капіталу мають змогу вирости у мільйон протягом 30-35 років, який забезпечить вашу пенсію (при ставці у 8-10% річних).
4) Ваша зарплата це основне джерело для будування вашого капіталу і скоріше за все ми не розбагатіємо на якихось схємах швидко. Тому я обираю шлях щомісячної покупки фондів акцій, не дивлячись на ціну. Купив і забув. Такий підхід допомогає менше хвилюватися за скачки чи падіння у цінах, бо з горізонтом у 20-40 років всі ці американськи горки на фондовому ринку не мають ніякого значення. Чекати на найкращу позицію для входу - це ще гірша стратегія, доказано багатьма дослідниками. Time in the market beats timing the market.
5) Я перестав гонятися за ринком та вибирати окремі акції. Я не краще за спецалістів великих інвест компаній з усіма їх ресурсами, обираючи окремі акції на довгому горизонті я скоріше за все програю у гонці з середньо-ринковим показником від S&P 500. Так само більше 85% менеджерів фондів не можуть обігнати ринок. Тому замість витрачання часу на дослідження та аналіз компаній, щоб обійти ринок на умовні 0.5%, я краще інвестуватиму пасивно, а ось вільний час витрачу на збільшення прибутку. Наприклад - візьму додаткового учня на підготовку до CELPIP. Додатковий прибуток в свою чергу підніме моє портфоліо набагато краще аніж витрачений час на вангування яка акція там стрільне.
6) Не буду радити що саме купляти чи через кого. Але раджу диверсифікуватися - мати різні типи активів: фонди акцій, фонди облігацій, активи різних країн всесвіту, частку активів тримати в нерухомості, частку тримати у готівці, і так далі. Таким чином ви зменшуєте ризики майже не зменшуючи свій прибуток по інвестиціям.