✈️ 🇨🇦‼️Виїзд із Канади та «повернення» до Канади‼️
Слово «повернення» тут у лапках навмисне, оскільки йдеться про тимчасових резидентів Канади (тих, хто з visitor record / work permit / study permit), і для них це не повернення як для громадян чи постійних резидентів Канади, а в'їзд до Канади .
Пам'ятаючи цю різницю, легше орієнтуватися і в питанні, яке часто ставлять:
Я в Канаді, у мене work permit, чи будуть проблеми, якщо я поїду з Канади на тиждень чи місяць і потім повернуся?
Змінюємо слово «повернуся» на слово «приїду», і все стає зрозумілішим: процедура на в'їзді буде рівно та сама, що була вперше, буде втретє і в тридцять третій раз, поки людина не має статусу PR або громадянства: primary examination на кордоні (обов'язково) і потім secondary examination (у окремих випадках, якщо обставини вимагатимуть). Це закон. Dura lex, sed lex.
Завжди будуть (або принаймні можуть бути) задані питання «звідки?», «навіщо?», «Чи довго?» і тому подібні. Будь-яке нестикування між відповідями, між відповідями та документами, між відповідями та особистою справою можуть призвести до подальших, набагато менш комфортних і більш підступних питань — чим далі, тим глибше копатимуть.
⚠️ І так, як завжди, у таких випадках можуть бути складності.
Досить брякнути щось необдумане у відповідь на запитання офіцера — і починається одне за одним далі більше, а там і до проблем недалеко.
Залишаючи Канаду без PR-картки або канадського паспорта в кишені, будьте готові до того, що ви знову приїдете в гості, і вас (теоретично!) в гості можуть не пустити, або пустити зі скрипом. Це, мабуть, єдина потенційна складність, пов'язана з виїздом з Канади та подальшим повторним в'їздом. У всьому іншому (подача на PR, отримання матдопомоги, та й взагалі все на світі) - ніяких обмежень, катайтеся туди-сюди скільки влізе вийде.
⏯ І ще раз дуже рекомендуємо до перегляду чудовий пізнавальний документальний серіал Border Security: Canada's Front Line — знатимете все про те, що вас може чекати на кордоні Канади.
#border #status