Доброго дня, хочу поділитись своїм досвідом подачі документів на отримання закордонного паспорту для осіб старше 16 років в Оттаві.
Ще у вересні вдалось вхопити слот на середину жовтня, слот було зловити не легко, але думаю всі тут це знають, хочу розказати більше про сам процес.
Слот був на Оттаву, в першу чергу зверніть увагу, що подають документи не в Посольстві, а в Консульстві (331 Metcalfe St) - невеличка будівля з українським прапором надворі, має схожий вигляд на типовий паспортний стіл в Україні. Дзвоните в дзвіночок і кажете, що у вас апоінтмент. Черг немає, приходьте трошки раніше зазначеного часу.
Щодо документів, то просто майте з собою все, що вказано на сторінці консульства: заява-анкета (скачати з сайту), попередній паспорт, український паспорт чи айді картка, ворк або стаді перміт, ідентифікаційний номер платника податків, а також довідка про реєстрацію місця проживання в Україні (це може бути додаток до айді картки, або довідка про склад сім'ї. Також майте копії всього, що у вас є. Вкажу також, що ми з Манітоби, але там ніхто за це навіть не питався, думаю те до якого консульства ви належите географічно насправді не має значення.
Зазначте, що якщо ви зловили слот для когось іншого, то треба підтвердити родинний зв'язок. Слот зловив я, але документи подавав мій 17-річний брат, нам довелось показати обидва своїх свідоцтва про народження, де вказані ті ж батьки. Це важливо, рекомендую мати збережені на телефоні копії всіх важливих документів - ніколи не знаєте, коли це може знадобитись.
Також, вам треба оплатити так званий Money Order. Робите це у відділенні Canada Post, оплачуєте готівкою або дебетом - 172 кад + сервіс фі. Берете цей папірець з собою, не треба його нікуди відправляти поштою. Ім'я платника на ньому не має значення.
Процес подачі зайняв 10-15 хвилин: якщо ви підготовлені, то все буде швидко і просто. Ми отримали так званий ідентифікатор сесії, це номер за яким ви перевіряєте стан оформлення паспорта. Паспорт на мого брата був виготовлений блискавично швидко, лише за 9 днів! Тепер лиш чекаємо, коли паспорт прибуде до установи, треба буде полетіти і забрати його особисто без слоту, просто у робочий час консульства.
Сподіваюсь це буде комусь корисно. Всім успіхів і гарного дня.