Для закритих іпотек зі змінною ставкою: Штраф дорівнює вартості 3 місяців відсотків. 💰
Для іпотек із фіксованою ставкою: Штраф обчислюється як більший з двох показників - вартість 3 місяців відсотків або різниця у відсоткових ставках (IRD).
Показник IRD може відрізнятися в залежності від банку, і я вважаю що важливо зрозуміти як він розраховується, щоб передбачити можливі витрати. 🏦
Давайте проілюструємо це на прикладі. 📊
Припустимо, у вас є п'ятирічна фіксована іпотека під 5.5% з поточним залишком в розмірі $200,000 і ви платили її протягом трьох років (залишилось 2 роки). 🗓️
3 місяці відсотків: цей розрахунок досить простий. Це ваша відсоткова ставка помножена на суму вашої заборгованості та 3 місяці, поділені на 12 місяців. 💡
0.055*$200,000*3/12 = $2,750 💸
Стандартний штраф IRD: цей метод передбачає порівняння вашої контрактної ставки з поточною ставкою позикодавця, за час що залишився до кінця терміну, два роки в нашому випадку. Я сподіваюся, що ставки знизяться, тому для цієї ілюстрації я використаю 4% як дворічну фіксовану ставку! 💼
(0.055-0.04)*$200,000*(24/12) = $6,000 💸
Цей метод використовується багатьма авторитетними кредиторами, які змагаються щоб надати позичальникам найконкурентніші іпотечні ставки на ринку. 📈
IRD зі зниженою ставкою: деякі банки, як-от RBC, BMO, TD, Scotia та National Bank, використовують цей варіант. Вони порівнюють вашу контрактну ставку з опублікованою ставкою, яка відповідає вашому терміну що залишився, мінус початкова знижка яку ви отримали. Я припустив, що майбутня 2-річна опублікована ставка становить 4,5% і знижка 1%. 📉
(0.055-(0.045-0.01))*$200,000*(24/12) = $8,000 💸
IRD за опублікованою ставкою: у цьому варіанті IRD, банк розраховує штраф шляхом порівняння опублікованої ставки за п’ять років, коли ви отримали іпотеку, з поточною опублікованою ставкою яка відповідає вашому терміну що залишився. CIBC використовує цей підхід. Для цього прикладу я припустив, що 5-річна ставка становить 7%, а 2-річна – 4.5%. 📊
(0.07 - 0.045)*$200,000*(24/12) = $10,000 💸
Ці цифри можуть бути досить приголомшливими, і тому важливо знати про різницю в розрахунках штрафів. На жаль, багато позичальників у Канаді не знають про ці варіації, і банки не поспішають їх оголошувати. Реальність така, що ці штрафи є для банків значним джерелом доходів. 💰