Привіт. Вчора отримали eCopr. Хочу поділитися своїм таймлайном і взагалі процесом.
Таймлайн: t.me/prcuaet/117/466847
Процес: Все почалося з вивчення французької і підготовки до TEFaQ. Оскільки я не був головним аплікантом, мені треба було набрати всього верхню межу А2.
Французьку вчив з 0, спочатку підвчив мінімально з репетитором, 2 місяці раз в тиждень, а потім потрапив на францізасьйон (3чі на тиждень по 3 години). На францізасьйоні я пробув близько 5 місяців. Після курсів я готувався самостійно до лісенінг частини TEFaQ, по записам на ютюб. І здав її на верхню межу B1. До розмовної частини готувався з репетитором, в продовж півтора-два місяці двічі на тиждень. Тренували фрази які можуть стати в нагоді, і фрази які більше відповідають повсякденній не академічній французькій. Робили тестові «іспити». Здав на B2.
Подалися в травні на PEQ, за пару тижнів прийшов запит на тест цінностей квебеку, тест не складний. Після цього вже просто чекали. Отримали CSQ в серпні, і подались на федеральний етап на початку вересня. Далі був запит на біометрію, і дозапит на деталі стосовно роботи, навчання та стосовно військової служби. Медичний огляд зарахували той що був зроблений після прибуття в канаду. І далі просто чекали.
Ми насправді не очікували що так швидко пройде, думали що буде ближче до півтора року. Але як бачите пройшло доволі швидко.
Декілька коментарів від себе:
1. Підготуватися та здати екзамен на рівень, це не означає що ви будете вільно володіти мовою на рівні який ви отримали. Я особисто, попри те що здав на B1 та B2 можу цілком впевнено сказати що мій французький від сили А2. Тому не бійтеся тих рівнів, це реально.
1.1 Якщо готуєтеся до екзаменів то сфокусуйтеся на одному типі, як здасте його, перейдіть до іншого. Обидва одразу здати буде важче ніж по одному.
2. Підчас процесу отримання CSQ, вам може бути назначене інтерв’ю, для перевірки «а чи дійсно ви говорите французькою». Це не обов’язково, але таке може статися, це залежить від офіцеру. Там будуть задавати загальні запитання, про життя, чому канада, чому квебек, про роботу, рутину. Нічого супер специфічного, просто будуть дивитися чи ви справді можете говорити на загальні теми. Також, не з мого досвіду, але зазвичай з того що я бачив у інших людей, якщо все добре з інтерв’ю, то аплікейшн апрувлять в продовж тижня після інтерв’ю (але це не правило, є і ті хто продовжує довго чекати).