📎 Подовження закордонних паспортів для дітей у Едмонтоні (мій особистий досвід сьогодні).
Цей пост роблю для українців з метою поділитися інформацією з тими, хто так само як і я,
НЕ МОЖЕ зловити слот у консульство для замовлення НОВИХ паспортів
(неповнолітнім дітям),
а час дії паспорта збігає і лишається варіант - ПОДОВЖИТИ паспорт ще на 4 роки.
Увага! Подовжити паспорт дитині можна лише за 2 місяці до закінчення дії паспорта.
І це було перше питання до мене від робітника консульства.
Не йдіть раніше, це не спрацює. 🙅🏻♂️
Тож, у кого лишається 2 місяці або менше до закінчення дії паспорту дитини -
подовжуємо паспорти дітям, а потім швиденько (до 31 березня 2025 року) подаємося на оновлення work permit або visitor record
(у кого що є, це залежить від віку дитини. Ми маємо хлопців 15 років та 6 років, тож маємо обидва варіанта).
Дитині до 12 років НЕ обовʼязково бути присутньою. Від 12 років діти мають бути там з одним з батьків або опікуном.
🏃🏻♂️➡️ Українське консульство у місті Едмонтоні знаходиться за адресою:
9707 110 St NW, Edmonton,
AB T5K 2L9
Третій поверх, кімната 327.
👀 Графік роботи:
з понеділка по пʼятницю,
з 11:30 до 15:00
Цей графік для тих хто хоче подовжити паспорт, а не отримати новий! 🙂
Подовження паспортів відбувається у порядку ЖИВОЇ ЧЕРГИ.
Ми приїхали раніше і чекали.
Двері у кімнату 327 відчиняють о 10:00.
Заходять всі, хто прийшов по запису і без запису (не стійте біля туалету під дверима, не соромтеся і заходьте до свого консульства сміливіше🙂).
У середині люди діляться на дві різні черги.
Ті хто має запис до консула - чекають поки їх запросять до іншої кімнати по прізвищу і по часу запису (виходять і викликають).
Ті, хто без запису (жива черга) чекають на відкриття спеціального вікна у стіні справа.
Тобто, у середині є двері з кімнатою - це до консула і є велике вікно у стіні - це для подовження паспортів і консультацій.
Зверніть увагу на стіл поки чекаєте відкриття вікна.
На ньому ви можете знайти роздруковані листи з заявами. Якщо не маєте готової заяви з собою, візьміть на столі та заповніть завчасно (там пишуть паспортні дані та імʼя).
⚠️ ПЕРЕЛІК НЕОБХІДНИХ ДОКУМЕНТІВ
для неповнолітньої дитини:
1. Закордонний паспорт дитини.
2. Закордонний паспорт одного з батьків (хто прийшов)
3. Український айді (тільки якщо маєте, у нас його немає і не було).
4. Свідоцтво про народження.
5. Заповнена заява.
6. Фотографії на вклейку у паспорт (ми робили попередньо у Shoppers Drug Mart)
Якщо маєте дітей від різних шлюбів та з різними прізвищами, обовʼязково візьміть свідоцтво про шлюб (для підтвердження зміни прізвища матері).
Ксерокопії всіх документів ПОТРІБНІ, але якщо на маєте можливості це зробити, вони можливо зможуть зробити. А може і ні.
Бо на їх сайті вказано, що не роблять ксерокопії, але при мені одній жіночці погодилися зробити.
Вважаю, краще не ризикувати і зробити ксерокопії завчасно, бо з настроєм працівників можете не вгадати.
🆒 Ми мали завчасно всі ксерокопії, оригінали документів та фото і отримали послугу подовження паспортів для двох дітей всього за 10 хвилин.
🗣️ Українці, не бійтеся спілкуватися між собою і звертатися привітно до людей. Саме так ми ще до відкриття дверей визначилися з усіма хто прийшов раніше - хто до якої черги і хто за ким буде у живій черзі.
Увага!
Окремої черги «Мені тільки спитати» я не знайшла 🙈
Та дехто зміг звернутися з питаннями у віконечко до 11:30 і отримав відповідь.
Але повноцінний прийом у вікно все одно починається не раніше 11:30.
😢 Сьогодні я зустріла у нашому консульстві доволі багато українських сімей та одиноких людей які не знали що їм робити і як робити.
Було важко дивитися на змучених людей, які звичайно можуть не все знати та розуміти (і це нормально!). Вони витратили свій час, пропускаючи робочий день за свій рахунок, приїхали туди і не отримавши задовільного результата - поїхали. (Я так само пару тижнів тому вийшла звідти ні з чим).
Є ті хто прилітає з інших провінцій або приїжджає з інших міст. Це взагалі сумно.
Адже це все час, кошти та нерви.