Не так давно до мене звернулася людина, яка мало не купила нерухомість з типом власності leasehold, бо вона не хотіла мати свого ріелтора і думала, що краще звернутися до рієлтора продавця, і рієлтор продавця не пояснив, чому ціна така низька і чим цей тип власності відрізняється від freehold (fee simple). А різниця суттєва: у leasehold ви не є власником землі, а лише орендарем на визначений термін (будівля ваша, земля — ні), тоді як у freehold ви маєте повне право власності на землю і будівлю без обмежень щодо терміну. І це все вам обов'язково пояснить хороший рієлтор, який представляє вас, бо рієлтор продавця не зобов'язаний це робити, оскільки він представляє інтереси продавця, а не покупця, і контракт у нього підписаний із продавцем. На щастя, ми з тією жінкою чисто випадково познайомилися на одному дні народженні, і вони почувши, що я є рієлтором, запитали що я думаю про цю нерухомість, яку вони хочуть купити, і коли я їм пояснила деталі, то вони були в шоці від того що почули, тому що для них було важливо бути власниками і землі також, а не тільки будинку.
Саме тому важливо мати свого компетентного рієлтора, який зацікавлений у ваших інтересах. Перш ніж вибрати рієлтора, раджу почитати відгуки в Google або в різних групах про рієлтора, погортайте їхні соціальні мережі чи вам там людина імпонує, звʼяжіться і поспілкуйтеся хоча би по телефону, чи ще краще вживу при зустрічі, і, якщо вам буде комфортно з тією людиною, і він зможе відповісти на всі ваші запитання, тоді можете починати співпрацювати. Рієлтор має пояснити вам як весь процес буде відбуватися, які кроки вам потрібно зробити, особливо, якщо ви купуєте в Канаді вперше.
Сподіваюся, моя відповідь була корисною. Бажаю вам знайти надійного рієлтора, який допоможе вам знайти найкраще житло! Хай вам щастить 🙏❤️