1) обов'язково дотриматись загальної структури - вступ, параграф на кожен поінт в письмі/сьорвей(тут обов'язково 2аргументи за в першому на користь вибору та один аргумент проти з поясненням чому він меньше суттєвий в другому параграфі), висновок.
2) спершу використовую вищі по рівню слова типу require замість need, а потім вже де знову треба це за суттю слово вже можна використати need чи якщо знаєте інший синонім. Але потрібно розуміти які синоніми формальні, які неформальні, які ок для обох стилів.
3) дотримуватись відповідного стилю мови - формально/неформально чи напів-формально (залежить до кого звертаєтесь/пишете)
4) перефразування. Якщо в завданні є слова й їх порядок один, то в вступі та висновку я обов'язково або використовую синоніми якщо порядок той самий та граматика, або міняю порядок слів в реченні й використовую одноклрінні слова, міняю граматичну конструкцію, можем з активного в пасивний стан.
4) обов'язкові лінкін вордс, неформальні типу also, so, but / формальні - additionally, moreover, further і тд. В аелтс на 250+ слів 6-7 мінімум тре було, тут я мабуть 4 на сьорвеї використала як мінімум. + початок параграфу типу on the one hand, on the other hand, to sum up, conclusively, й т.п.
5) обов'язково що в лист що в опитувальник впихнула по if-реченню, бажано 2-3 форму або міксовану.
5) використала present perfect хоча б одне речення (його можна в if впихнути)
6) ну, якщо десь вписується інверсія, то ще інверсію впихую, але на тесті не вписувалось.
---
Структура параграфу:
1) темо-речення, яке дає інформацію про що цей параграф буде
2) розгортання думки, типу аргументувати перше речення
3) додати приклад, типу "якщо людина матиме вибір зробити це чи те, то вона б обрала ось це тому що ..."
4) (опційно) міні-висновок параграфу. Тут дивіться чи вистачає слів, чи навпаки забагато
!важливо знати синоніми й перефразовувати все навчитись, а які б дурні/розумні ідеї не писали, головне щоб гарно
Що лист що сьорвей в мене 196-197 слів вийшли, довелось скорочувати, викидати лишні слова чи деталі щоб меньше 200 було. Дотримуйтесь правила 150-200 слів
Тут добре в неї на сайті розписано як листи писати, що селпіп що аелтс має 1ше однакове завдання www.ieltsjacky.com/ielts-letter-writing.html