UU Calgary - Українці в Калгарі 🇺🇦🇨🇦
-
Я сьогодні дізналася, що поширення «Щедрика» закордон - не випадковість, а важка робота з популяризації української культури, якою займався Симон Петлюра як голова Міністерства мистецтв при УНР. І завдяки цьому Україну взагалі почали відділяти від росії. Нам всім відомо, що Щедрик знають по всьому світу, але не знаємо яка робота стояла за цим! І як приємно розуміти, що хоча тоді вони програли, їх дії не були марними, і зараз ми продовжуємо виборювати нашу незалежність, і пам‘ятаємо про них
-
У мене теж своя дуже сумна історія родини, про яку я ніколи не забуду. У мами розкуркулили всю родину. Бо були самі заможні на селі. Забрали все. Лишили хату та трошки землі біля неї. А хата пуста, бо винесли все. Когось вислали у Сибір, когось у інший край області. Залишили посеред поля і заборонили до сел найближчих ходити навіть. Але люди дізналися все одно і кратькома допомагали. Потім був голодомору. Їли кору дерев та все таке. Потім друга світова: бабусю погнали пішки до Берліну у концтабір Заксенхаузен. Саме там сидів Степан Бандера. Але поки туди йшли, то побувала ще у кількох таборах. Потім, коли у концтабір попав снаряд, то всі документи були втрачені, то бабусі довелося у шахтах попрацювати пару років перш ніж вона додому потрапила. Заробила там собі грижу на все життя. А потім, коли народилася моя мама, то батька не вписали у свідоцтво про народження. Бо був він поляком. Всю його родину спочатку переселили силою у бабусене село (там після репресій та голодомору було багато вільних хат). Доречі, родина теж була небідна. А потім всіх чоловіків через пару місяців прийшли вночі і забрали. Як виявилося потім, їх розстріляли. Але про це стало відомо вже при незалежній Україні. 7 дорослих чоловіків з родини - розстріл лише за те, що були поляками. Я була у архівах СБУ. Я бачила ті справи: то навіть не справи - це просто розстрільні списки.... І оце все невже можна забути?
-
Дивилися новорічне звернення обох президентів. Нашого дуже поважаю, бо мав можливість уїхати, а залишився. Завдяки цьому вчинку війна не програна і Україна тримається. Війна затягнеться, люди, якщо щось не трапиться в самій росії, (бо там вже й дітей в школах навчають хірні якоїсь воєнної(( з малих років вже роблять тупе зомбі( або якщо нашій Україні дуже-дуже не допоможуть, і не дозволять жахнути в саме серце ворога, інакше він не отступиться, але все це ви і без мене розумієте
-
Рекомендую, швидко, вчасно, носить, грузить, 2 рiзних пiкапи* маэ,грузовi...( можете сказати з донейшин центру украïнського порекомендували)
-
Вони в рулонах скручені. Ми везли))
-
I я. Тому і написала,що у кожного є своя історія і якби не старалися переписати,ми будемо пам'ятати ту,яка була насправді і передавати від покоління до покоління. Однімаю😘
-
Ви не зрозуміли: як ті, хто знаходиться у Калгарі може допомогти з житлом у Едмонтоні? Вам потрібна група Едмонтона для цього