ім.консультант за походженням з України (на жаль веде блог російською) ті іміграційні питання які мене цікавили і я валідував для себе були правильні.
раз почалась така дискусія трохи використав AI пошук щоб валідувати на скільки правдиві твердження:
Дійсні Аспекти
Початкове Попередження: Пропозиція відступити і усно попередити агресора узгоджується з принципом спроби деескалації ситуації перед тим, як вдаватися до фізичної сили. Суд часто позитивно оцінює тих, хто намагається уникати конфлікту, коли це можливо.
Пропорційна Відповідь: Наголос на використанні обґрунтованих ударів лише як останнього засобу є дійсним. Канадське законодавство вимагає, щоб будь-яка реакція в самообороні була пропорційною загрозі. Наприклад, відповідь на поштовх серйозним ударом, що призводить до травми, ймовірно, буде визнана надмірною та неприпустимою за законом.
Оцінка Рівня Загрози: Важливість врахування того, чи агресор неозброєний, п’яний або не становить серйозної загрози, є критично важливою. Якщо загроза не виправдовує серйозну травму або летальну силу, тоді відповідь такою силою не буде виправдана в рамках самооборони.
Не повністю вірні
Вимога до Усного Попередження: Хоча спроба усно попередити агресора може бути розглянута як розумний крок, немає суворої юридичної вимоги в Канаді, яка зобов'язує це робити перед захистом себе. Закон дозволяє негайну самооборону, якщо особа вважає, що вона стикається з невідворотною загрозою, і чекати попередження може не завжди бути практично або безпечно.
Відступити: Але деескалація заохочується, особи не зобов'язані юридично відступати з ситуації, де вони відчувають загрозу.
Поріг Серйозної Травми: Твердження про те, що удар, який призводить до серйозної травми або смерті, не буде вважатися самообороною, якщо агресор неозброєний і просто штовхає – дещо вводить в оману. Хоча надмірна сила не виправдана, контекст має велике значення; якщо дії агресора сприймаються як достатньо загрозливі (наприклад, агресивна поведінка), захисна реакція може бути юридично виправданою залежно від обставин.
Також були знайдені приклади судових рішеннь про перевишення рівня самооборони при захисті від грабіжника в своєму будинку.
Тому питання про те що неможливо оцінити рівень загрози і діяти пропорційно в екстренній ситуації практично неможливо, залишається таким же проблемтичним для мене в цьому випадку.