Ось я колись писав
Чому Канада? Ось чому. Це мій власний приклад за вісім років життя тут.
1. Канада - одна з найдемократичніших країн з дуже низьким рівнем корупції.
2. Дуже багато можливостей почати спочатку і досягнути успіху чи у професійній кар"єрі. Все залежить виключно від вас, від вашого бажання вчитись професійно, вивчати мову, бути ініціативним професійно на вашій роботі. Знаю сотні прикладів, коли українців з кількома сотнями доларів у кишені в аеропорту стали директорами департаментів в урядах, менеджерами у великих корпораціях, відкрили бізнеси, стали вчителями тощо. Вам не треба зв"язків, щоб отримати хорошу роботу. Ви самі - запорука успіху.
Ми приїхали до Вінніпегу, не знаючи нікого, не маючи ні друзів, ні родини. Ми їхали в нікуди починати "з ложки і вилки". Мали тільки чотири валізи з собою і мінімум грошей.
Я знаю, що таке працювати майже рік на мінімалку 8 годин і вчитись в університеті по вечорах, дружина вчиться фултайм вдень у коледжі на мовних курсах, а син у садку. Оренда 900/міс, автостраховка 110/міс - і нічого. Всього вистачало з допомогою різних програм, при чому допомоги на дітей чи компенсації оренди 8 років тому були в два-три рази менші, ніж зараз. Ні разу, жодного дня наша сім"я не пошкодувала про наше рішення. В Україні я працював в ІТ-компанії project manager'ом, заробляючи дуже добрі гроші як для України. В Канаді виявилось, що потрібна міжнародна сертифікація, а тому пішов працювати в страхове брокерство, отримавши ліцензію. Паралельно готувався до сертифікації PMP.
Звісно, як тільки ти йдеш потім на хорошу роботу, то ніяких допомог немає, бо заробляєш добре, а тому все забирають, що є нормально. Перевага моя - добре знання мови і досвід роботи. І статус постійного резидента відразу через програму імміграції.
3. В Канаді завжди є робота, якщо ти - професіонал в конкретній галузі і знанням однієї з офіційних мов Канади.
4. Потужний соціальний захист (для постійних резидентів та громадян): програми компенсації орендної плати (до 700-900 доларів на місяць) плюс підтримка на дітей (сім"я з низьким доходом з двох дітей - $12,739.96/рік), плюс виплати по безробіттю, якщо втратив роботу. Програми перекваліфікації, оплати навчання в коледжі урядом тощо. Програми соціального житла для малозабезпечених.
5. Безпека: низький рівень ДТП, низький рівень злочинності порівняно з Україною та багатьма країнами Європи.
6. Мільйон різних програм розвитку для дітей або безкоштовних по субсидіях для сімей з низьким доходом (а це будь-який новий іммігрант) або за дуже невелику плату.
7. Чудові безкоштовні школи, які дають практичні знання, розвивають соціальні навички, розвивають лідерство у дітей.
8. Можливість вчитись як для молоді, так і дорослих у коледжах та університетах: є різні програми грантів, підтримки, повернення податків тощо. Так, освіта платна, однак той, хто вчиться, буде мати можливіть зменшити плату.
9. Канада - це країна, де вчитель в школі може отримувати зарплату як програміст у хорошій компанії і мати ще 2 місяці відпустки і заробити собі на будинок на Арубі, де відпочиває на пенсії.
10. Медицина - безкоштовна з плюсами і мінусами, і більше плюсів. Якщо ви працюєте і у вас страховка від роботодавця, то це покращує опції деяких медичних сервісів.
11. Якщо у вас хороша зарплата і стабільна робота, то за років 20-25 роботи і за середньо вдалих інвестицій на вашому інвестиційному рахунку може бути 600-700к, яких досить на пенсію. Тобто ви не повинні вкалувати до гробу. Багато моїх колег виходять на пенсію у 50-55 років і насолоджуються життям.
12. Канада - це волонтерство в міцевих громадах, це підтримка інших, незнайомих людей, просто тому, що так треба. Сотні тисяч чи мільйони канадців задіяні у різних волонтерських проектах по усій країні. Дух волонтерства, готовність допомогти тим, хто у біді, виховується змалку.