Це не реклама але якщо не подобається будь ласка видаліть і не баньте. Дякую.
Іпотечний кошмар: ціна поспішного придбання власного житла.
Отримання іпотеки здається досить простим процесом, правда? 🏡 Ти бачиш, як твої друзі купують будинки, і думаєш: "Якщо вони можуть це зробити, чому б і мені ні?" У тебе гарна кредитна історія — ти перевірив її в додатку свого банку 📱 — і непогана зарплата 💵. Ти навіть спробував один із тих іпотечних калькуляторів на сайті банку, і все виглядало нормально.
Уяви: ти і твоя друга половинка знаходите будинок на Realtor.ca, який вам обом подобається ❤️, і він якраз знаходиться по дорозі додому. Ви заїжджаєте, зустрічаєтеся з ріелтором, і через 30 хвилин ви підписуєте пропозицію. Її одразу ж приймають. Ви на сьомому небі від щастя! 🌙✨ Що могло піти не так?
Так ось, саме так почався кошмар для однієї пари, з якою я працював. І повір, це лише одна з багатьох подібних історій, з якими я стикався. 😬
Того вечора, близько 10-ї години ночі, я отримав дзвінок від цієї схвильованої пари. Вони розповіли мені про прийняту пропозицію і запитали, чи можу я отримати їм іпотечне схвалення за два робочі дні 🕒. Їхні друзі, сказали їм, що я той, хто зможе швидко все організувати. Я подякував їм і вирішив допомогти, знаючи, що отримання зустрічі в банку може зайняти кілька днів, якщо не більше ⏳.
Наступного ранку 🌅 вони подали повну заявку майже з усіма необхідними документами. Але, переглядаючи їх, з кожним відкритим документом у мене опускалося серце. 📄
По-перше, дружина мала борг у розмірі $5,000 на своїй кредитній картці 💳, який вона не погашала, просто переносила його з місяця в місяць. Її це не турбувало, оскільки її кредитний рейтинг все ще був близько 670, що достатньо для отримання іпотеки. Але цей борг зменшував суму іпотеки, на яку вони розраховували 📉.
По-друге, їхній початковий внесок був у готівці 💰, яку вони зберігали вдома з моменту переїзду з Іспанії 🇪🇸 рік тому. Не було жодного способу довести, що ці гроші належали їм законно, тому вони не могли використовувати їх для початкового внеску.
По-третє, чоловік заробляв непогані гроші 💼, але він був самозайнятим. Його бухгалтер допомагав йому з податками, але через це його середній чистий дохід за останні два роки складав лише близько $30,000 — цього було недостатньо для іпотеки, яку вони хотіли 😕
Розуміючи, що швидкого вирішення немає, я подзвонив їм і порадив повідомити ріелтору, що їхню іпотеку відхилено 📞.
Але вони не послухали. Їхні "друзі" в Telegram сказали їм, що знають брокера, який вирішить усе. Менш ніж за 24 години вони отримали попереднє схвалення 📜 і з радістю зняли умову про фінансування. Вони думали, що всі проблеми позаду.
Але ось у чому заковика — це не щасливий фінал 😔. Попереднє схвалення — це не гарантована іпотека, особливо коли все робиться поспіхом. Через тиждень їх новий брокер повідомив, що він не може отримати схвалення у стандартних кредиторів, але може допомогти, якщо вони знайдуть 20% для початкового внеску, 2% для закриття угоди і 1% від суми іпотеки для альтернативного кредитора 🏦.
На жаль, вони не могли собі цього дозволити і змушені були відмовитися від покупки 🏚️.
Але на цьому все не закінчилося. Вони втратили свій завдаток, що було великою сумою грошей 💸. Потім продавець знову виставив будинок на продаж і продав його за меншу суму, ніж запропонувала пара. Продавець подав на них до суду за різницю, і суд зобов’язав їх сплатити $140,000 компенсації ⚖️.
Отже, мораль цієї історії? Не покладайтеся лише на поради щодо нерухомості.🏠 Отримайте правильну фінансову консультацію, і переконайтеся, що ви повністю підготовлені, перш ніж поринути в ринок нерухомості. Це справжній атракціон 🎢, і вам потрібно захистити себе 🛡️