Та перестаньте, це стереотипи. Як і всюди, є люди, готові розпочати нове життя у цьому Вавілоні, а є не готові.
Далеко не всі афганці сидять на допомозі. Навіть, недостатньо освічені. Не більше, ніж інші. Просто їх відносно небагато і вони націлені на відкриття власної сімейної справи, а тому ви рідко можете зустріти їх серед найманих працівників (хоча афганських жінок і вистачає серед нижчого персоналу супермаркетів, принаймні, в Торонто). І далеко не завжди це сервісний бізнес, націлений на власну діаспору. Якось на одному об'єкті постійно зустрічав о шостій ранку сімейну пару мого віку, до 50-ти. Приїздили на старенькій Сієнні на орендований на території підприємства паркінг, пересаджувалися в два самоскиди і їхали бомбити за баранкою весь день. Виявилися з Кабулу, з посередньою англійською. Все, що було, вклали в курси DZ і замість легковика взяли самоскид на фінанс, потім другий.
Мій товариш, іранець, покинув на батьківщині успішний бізнес і під прокляття родини смився сюди, аби дати нормальне майбутнє в нормальній країні дружині та донці. Пахав на пейвінгу за десятьох, поки власну HVAC компанію не відкрив. Дружина теж працює.
Це просто приклади, можу наводити інші, про представників інших національностей. Таких прикладів у мене багато.
В той же час щодо українців тут також вже склалися деякі стереотипи в певних професійних середовищах. Мовляв, хитродупі, схильні до дрібних крадіжок, особливо інструменту, тощо. Буває дуже прикро таке чути і боротись із таким ставленням, хоча іноді розумієш, що насправді, дійсно, так: не бачимо колоди у власному оці. Бо був навіть хрестоматійний випадок, коли власник однієї великої будівельної компанії в Торонто, італієць, в один день випер усіх українців через тиждень роботи і попросив керівництво юніона більше йому українців не присилати. Бо одні били байдики, а інші це фотографували і бігли з цими фото до нього. Мовляв, вони ледачі, а ми молодці ) Самому, на жаль, також доводилося стикатися з певними рисами у деяких працівників-українців. Але ж все одно, коли я чую, що українці такі-сякі, мені від таких узагальнень стає некомфортно. Певен, багатьом афганцям також.
Прошу вибачення за флуд, готовий з'їсти попередження і більше не буду.