Український Монреаль
-
Україна - не федерація
-
Про мову в університетах. У мене викладав грузин і армянин, чисто українською. І студентку одеситку постійно просили вийти, якщо вона не хоче спілкуватись українською. Чоловік іноземець на той час вивчав російську в авіаційному, тоді ж коли його друг в медичному Богомольця навчався виключно українською і рос не розумів взагалі... Ось так.
-
А я родом з села, але більшу частину життя прожила і виросла у Києві і лише років до 7-8 розмовляла російською виключно у Києві. Коли їхали в село, то на перетині Київської і Чернігівської області у мами питала ми де? Мама казала, майже дома. І я переходила на Українську. Коли йшла до першого класу аама мене спиталася до якої школи хочу піти і я в 7 років обрала українську школу, при чому мене не виховували на Кобзарі))) просто я люблю мову змалечку. Так, я розмовляю на діалекті, а не суржику, як дехто каже, суржики то в параші, а у нас мова солов'їна і у нас безліч діалектів💙💛. А як треба, то можу і літературною) А вже як почала навчання в університеті у славному місті Києві, то розмову завжди починала українською, а там по ситуації, і якщо просили мене перейти на кацапську, то переходила. Так, мене іноді бісять вимоги лише українською, як хто хоче так нехай і пише, як по мені. Але в чужій хаті права не качають). І ще. Для всіх хто кричить, що нас захищають російськомовні, половина з них. Я теж так казала раніше, поки брат батька не пішов на війну. То каже вночі, якщо русіш, то можеш кулю в лоба спіймати, вночі не видно хто ти, наш чи ні... Вночі всі, абсолютно всі переходять на солов'їну!!! Бо вночі темно і не видно хто там, орк чи наш...
-
-
Ще додам , що в російськомовних регіонах, де навчались та навчаються іноземці, вони не знають української мови. Вони вивчили тільки російську в університеті з викладачем , на вулиці. Хіба ж це нормально, коли в Україну приїзжають навчатись, та не знають української , зате російську вони добре вивчили. Це було б те саме , коли ти приїхав до Німечинни вчитись, вивчив французьку наприклад , а німецької не знаєш 😄
-
Я також із Запоріжжя, всі свої 26 років тільки на цій мові говорила, бо коли там починаєш спілкуватись українською, не знаю чому, було таке відчуття ,що ти селюк якийсь. ( хоча, я нічого не маю проти села) В Запоріжжі кожен дуже старався говорили із такою інтонацією та говором, як у Росії. Українську там почуєш тільки в рекламі … Теж саме ніде не почуєш української мови в Дніпрі, Харків чи Одеса. Була там не разу не чула української. Я говорю , про те , що якщо ви ідентифікуєте себе як українці, то будьте ласкаві не ставте нашу мову на другий план десь туди. Я також не всі слова знаю , як говорити українською, пишу із помилками, але , якщо шукати причини,відговорки , то діла не буде❗️
-
Треба вчити французьку щоб відчувати себе тут комфортно. Але воно не так страшно як здається спочатку. Без французької вибір робіт дуже обмежений- фізична або дуже малий відсоток де можна знайти з хорошою англійською. Але плюс- чудове велике місто і ціни на оренду житла набагато нижчі ніж в багатьох інших провінціях
-
Та хлопець хтів показати що він герой. Може заведе собі відносини. 😁